Kandidat za predsjednika Evropske komisije: Hrišćanske vrijednosti i Turska van EU

"Ponosni smo što ovaj kontinent ima hrišćanski uticaj, i to nije samo nešto za muzej, to treba da nas orijentiše za budućnost", rekao je Veber u Minsteru, na mitingu na početku kamapnje za evropske izbore partija desnog centra na vlasti u Njemačkoj, CDU Angele Merkel i bavarske CSU čiji je on član
1421 pregleda 0 komentar(a)
Veber, Foto: Reuters
Veber, Foto: Reuters

Vođa evropskih konzervativaca i favorit za predsjedništvo Evropske komisije Manfred Veber rekao je danas, na početku svoje kampanje za evropske parlamentarne izbore, da želi da se Evropska unija (EU) oslanja na svoje hrišćanske vrijednosti i da Turska ostane van EU.

"Ponosni smo što ovaj kontinent ima hrišćanski uticaj, i to nije samo nešto za muzej, to treba da nas orijentiše za budućnost", rekao je Veber u Minsteru, na mitingu na početku kamapnje za evropske izbore partija desnog centra na vlasti u Njemačkoj, CDU Angele Merkel i bavarske CSU čiji je on član.

Veber je kandidat Evropske narodne partije za predsjednika Evropske komisije.

Te hrišćanske vrijednosti treba takođe, prema njemu, da vode Evropljane da budu iskreni u svojim raspravama sa Ankarom, i zato vjeruje da "Turska ne treba da bude članica EU ", što je naišlo na pljesak njegovih pristalica.

"Mi hoćemo partnerstvo, prijateljstvo, ali treba da prekinemo pregovore o pristupanju sa Turskom", rekao je Veber.

On treba da pokuša da oduzme glasove od nacionalističkih partija u Evropi koje će prema anketama ostvariti prodor na izborima za evropski parlament 26. maja.

"Evropski projekat treba braniti od nacionalista i egoista",rekao je Veber i ocijenio da je Evropa suočena sa istorijskim preokretom u odbrani evropskog načina života.

Bonus video: