Aktivisti Grinpisa se popeli na naftnu platformu: Protest protiv bušenja u norveškom Arktiku

Platforma bi trebala započeti bušenje u istočnom dijelu Barencovog mora, oko 435 kilometara sjeveroistočno od obale kontinentalne Norveške
377 pregleda 0 komentar(a)
Aktivisti na naftnoj platformi, Foto: Reuters
Aktivisti na naftnoj platformi, Foto: Reuters

Aktivisti Grinpisa su se popeli na naftnu platformu koju koristi energetska kompanija "Ekvinor" kako bi izrazili protest protiv bušenja podmorja u potrazi za gasom i naftom na norveškom Arktiku, saopštila je ta organizacija za očuvanje životne sredine, prenosi Hina.

Četvoro aktivista se popelo na platformu "West Hercules" u vlasništvu kompanije "Sidril", četvoro ih je ostalo u čamcu, a ostali aktivisti su na obali protestovali uz transparente na kojima je pisalo "Zabranite nova bušenja" i "Ljudi protiv nafte".

"Očito je da smo usred klimatske krize koja ne može podnijeti više nafte i stoga moramo pružiti otpor. Protestujemo protiv novih bušenja, posebno na Arktiku koji spada u vrlo osjetljivo područje", kazao je čelnik "Grinpisa" za Norvešku Frode Pleim.

Platforma bi trebala započeti bušenje u istočnom dijelu Barencovog mora, oko 435 kilometara sjeveroistočno od obale kontinentalne Norveške.

Bonus video: