Grupa katoličkih sveštenika i teologa traži da papu proglase jeretikom

Smatraju da papa, između ostalog, previše prihvata homoseksualce, protestante i muslimane
1433 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

U 20 stranica dugom otvorenom pismu grupa od 19 katoličkih sveštenika i teologa tvrdi da je papa Franjo jeretik. Traže da biskupi istraže slučaj koji su im prezentovali kako bi oslobodili Crkvu trenutne opasnosti.

Katolik se smatra jeretikom kada svjesno i uporno negira nešto što Crkva propovijeda da je od Boga, navodi se u otvorenom pismu biskupima.

"Riječi i djela pape Franja predstavljaju svjesno odbijanje katoličkog učenja o braku i seksualnim aktivnostima, o zakonu morala, o milosrđu i oproštaju grijehova", piše u pismu.

Ističu i vezu između odbijanja katoličkog učenja i milosti koju je papa Franjo ukazao biskupima i sveštenstvu koje je proglašno krivim za grijehe u seksualnosti, ili za seksualne zločine, poput bivšeg kardinala Teodora Makarika.

Papu Franja optužuju i za ublažavanje stajališta kada je u pitanju pobačaj. Smatraju i da previše prihvata homoseksualce, protestante i muslimane, prenosi RTS.

Veliki dio pisma odnosi se na Radost ljubavi (Amoris Laetitia), papin dokument iz 2016. koji je kamen temeljac njegovih pokušaja da Crkvu s 1,3 milijarde članova učini inkluzivnijom.

Papa je u tom dokumentu pozvao Crkvu da bude manje stroga i suosećajnija prema "nesavršenim" članovima, poput razvedenih.

Bonus video: