Merkel odbacila Orbanov poziv za saradnju s desničarima

Orban je juče pozvao konzervativne stranke da se priklone bloku Savez naroda i nacija, koji Mateo Salvini, lider populističke Lige, namjerava osnovati
259 pregleda 0 komentar(a)
Salvini i Orban, Foto: Reuters
Salvini i Orban, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je poziv mađarskog premijera Viktora Orbana za saradnju s desnim, populističkim strankama nakon izbora za Evropski parlament.

''U potpunosti podržavam stav Manfreda Vebera po kojem neće biti nikakve saradnje s desnim strankama nakon izbora'', rekla je njemačka kancelarka tokom svog boravka u glavnom gradu Nigera, Nijameju, gdje se trenutno nalazi u zvaničnoj posjeti.

Merkel je istovremeno naglasila da je Evropska narodna stranka (EPP) trenutno suspendovala članstvo mađarske konzervativne stranke Fides, kojoj je Orban na čelu.

"Ko je za migracije, a ko protiv"

Orban je juče prilikom susreta s italijanskim ministrom unutrašnjih poslova i predsjednikom desne, populističke Lige Mateom Salvinijem, pozvao konzervativne stranke da se priklone bloku Savez naroda i nacija, koji Salvini namjerava osnovati nakon izbora za Evropski parlament kako bi okupio snage ekstremno desne orijentacije.

''Odlučujuće je pitanje ko je za migracije, a ko protiv'', objasnio je Orban zaključujući kako su stranke lijevo od EPP-a u Evropskom parlamentu za migracije, a stranke desno, poput Salvinijevog bloka, protiv.

Salvinijevom bloku će se, kako je najavljeno, priključiti i njemačka desna, populistička Alternativa za Njemačku (AfD), prenosi Hina.

Nova predsjednica hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer upozorila je Orbana da bi svaki dalji korak udesno njegove stranke Fides mogao značiti i trajno isključenje iz redova EPP-a.

Bonus video: