Muhamed najpopularnije ime u Berlinu u 2018.

Ime Muhamed našlo se među deset najpopularnijih imena u šest njemačkih saveznih pokrajina
815 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za njemački jezik objavio je podatke o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj.

Ovo udruženje objavljuje isto istraživanje od 1977. godine, a sastavljaju ga na osnovu podataka iz njemačkih matičarskih službi.

Podatke za ovogodišnje istraživanje dalo je više od 700 matičarskih službi širom Njemačke. U tih 700 službi registrovano je preko milion pojedinačnih imena. To znači, navodi se u istraživanju, da je u službama zabilježeno oko 90 odsto svih imena koja su data djeci prošle godine.

Prijavljeno je preko 65.000 različitih imena.

Istraživanje je otkrilo kako se u saveznim pokrajinama vidi promjena u odnosu prethodne godine. Naime, ime Muhamed našlo se među deset najpopularnijih imena u šest njemačkih saveznih pokrajina, prenosi Indeks.

Ime Muhamed i njegove varijacije našle su se u sljedećim saveznim pokrajinama među top 10 najpopularnijih imena: Berlin, Bremen, Hamburg, Hesen, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Šarska.

Istraživanje je prikupljalo i podatke o popularnosti imena uopšteno, u šta su uključena imena i prezimena i u tom popisu je ime (prezime) Muhamed bilo najpopularnije u Berlinu, Bremenu i Šarskoj.

U Berlinu je to ujedno najpopularnije ime za novorođene dječake. Centar navodi i kako se popularnost ovog imena širi širom zemlje.

Kada se uzme u obzir cijela Njemačka, najpopularnija imena (s popisa imena i prezimena) za djevojčice su Mari, Sofi i Marija.

Kod dječaka su to Pol, Aleksander i Maksimilijan.

Centar navodi kako se radi o imenima koja su godinama na vrhu liste i da se njihov poredak iz godine u godinu izmjenjuje.

Kada se radi samo o ličnim imenima, bez prezimena, najpoplarnija ženska su Ema, Hana i Mia. Za muškarce to su Ben, Pol i Leon.

Bonus video: