Žuti prsluci protestovali širom Francuske 25. vikend zaredom

Na ulicama je bilo vidno manje pripadnika bezbjednosnih snaga nego u srijedu
275 pregleda 0 komentar(a)
Sa damašnjeg protesta "Žutih prsluka u Parizu, Foto: Reuters
Sa damašnjeg protesta "Žutih prsluka u Parizu, Foto: Reuters

Pripadnici građanskog pokreta "Žuti prsluci" protestovali su danas širom Francuske 25. vikend zaredom, uključujući demonstracije na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" gdje je nekoliko desetina ljudi kritikovalo planove za privatizaciju.

Na protestu u Parizu danas nije bilo puno ljudi, za razliku od tradicionalnog prvomajskog protesta u srijedu kojem su se pridružile hiljade pripadnika "Žutih prsluka" i koji je obilježilo nasilje.

Danas je na ulicama bilo vidno manje pripadnika bezbjednosnih snaga nego u srijedu, a izvještaja o nasilju za sada nema.

Demonstracije su danas održane i u Nici, Marseju, Šamberiju i Lionu, gdje su zajedno protestovali ekološki aktivisti i "Žuti prsluci".

Pokret "Žuti prsluci" počeo je sredinom novembra da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana politikama predsjednika Emanuela Makrona, za koje tvrde da idu u prilog bogatima i velikim kompanijama.

Makron je krajem aprila odgovorio na proteste "Žutih prsluka", predloživši nekoliko mjera, među kojima su smanjenja poreza i planovi da se zatvori francuska elitna škola za najviše državne službenike, ali je stao u odbranu svojih protržišnih politika.

Bonus video: