Savjet Evrope zabrinut zbog Trampove najave o smrtnoj kazni za dilere droge

Tramp je u ponedjeljak predstavio svoj plan za borbu protiv zavisnosti od droga u izlaganju u Mančesteru, u američkoj državi Nju Hempšir, koja je teško pogođena narkoticima
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2018. 11:46h

Savjet Evrope (SE) izrazio je zabrinutost zbog plana američkog predsjednika Donalda Trampa da uvede smrtne kazne za dilere droge, u okviru plana za suzbijanje zavisnosti od narkotika u SAD.

Kako se navodi, Savjet Evrope se protivi se smrtnoj kazni u bilo kakvim okolnostima i smatra da je takva praksa "nehumana i degradirajuća", kao i da nije dokazano da je efikasna.

Tramp je u ponedjeljak predstavio svoj plan za borbu protiv zavisnosti od droga u izlaganju u Mančesteru, u američkoj državi Nju Hempšir, koja je teško pogođena narkoticima.

Procjenjuje se da je oko 2,4 miliona Amerikanaca zavisno od narkotika, od heroina do ljekova protiv bolova koji se izdaju na recept.

U SAD je 2016. registrovano oko 64.000 umrlih od predoziranja, a veliki broj njih od opioida, odnosno droga i ljekova. U tu kategoriju se ubrajaju i ljekovi koji se prepisuju receptom kao što je oksikontin i fentanil, kao i heroin često povezan sa sintetičkim supstancama.

Početkom marta na sastanku u Bijeloj kući Tramp je rekao da zemlje koje imaju smrtnu kaznu za trgovce drogom, imaju "mnogo manje problema s drogom" nego SAD.

Bonus video: