EU odobrila da Bajer preuzme Monsanto

Monsanto je u septembru prihvatio ponudu Bajera za kupovinu za 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje devet milijardi dolara duga
51 pregleda 2 komentar(a)
Monsanto, Foto: Reuters
Monsanto, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2018. 12:07h

Evropska unija odobrila je danas da Bajer (Bayer) kupi Monsanto za 66 milijardi dolara, uz uslov da se oslobodi kompanija i prava vrijednosti od 7,4 milijardi dolara kako bi se obezbijedila fer konkurencija na tržištu.

Ovaj dogovor pažljivo prate rivalske kompanije i ekološke organizacije, kao i strahovanja da će se smanjiti broj jakih kompanija u prodaji sjemena i pesticida i da će novonastala kompanija zagušti tržište, prenio je Asošijetid pres.

Komesarka za konkurenciju Margret Vestager rekla je danas da su se dvije strane dogovorile o prodaji prava u vrijednosti od preko šest milijardi evra i da su time odagnane brige Evropske komisije u vezi s konkurencijom.

Monsanto je u septembru prihvatio ponudu Bajera za kupovinu za 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje devet milijardi dolara duga.

Vestager je rekla da bi bez dodatnih uslova dogovor Bajera i Monsanta značajno smanjio konkurenciju na tržištu i omeo inovacije. Ona je rekla da će dogovorom biti napravljena najveća kompanija za pesticide i sjeme na svijetu.

"Osigurali smo da broj globalnih igrača koji se aktivno nadmeću na tim tržištima ostane isti", rekla je Vestager i dodala da je to potrebno kako bi poljoprivrednici imali raznovrstan izbor sjemena i pesticida po pristojnim cijenama.

Direktor Bajera Verner Bauman je rekao da je odobrenje Evropske komisije "veliki uspjeh" i dodao da kompanije i dalje rade s vlastima SAD oko dogovora za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine.

Vestager je rekla da se prodajom nekih kompanija i prava uklanjaju sva preklapanja na tržištima sjemena i pesticida Bajera i Monsanta.

Ona je dodala da se Bajer obavezao da radi na tome da novo tržište digitalnih farmi, koje se oslanjaju na upotrebu podataka u poljoprivredi, bude otvoreno. Bajer je predložio da BASF bude kompanija koja će preuzeti poslove koje treba da proda u tom sektoru.

Bonus video: