UPRKOS NESLAGANJIMA

Makron želi da Rusija ostane u Savjetu Evrope

"Savjetu Evrope treba Rusija, kao što Rusiji i Rusima treba Savjet Evrope", kazao je francuski predsjednik
418 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron, čija zemlja sredinom maja preuzima predsjedavanje Savjetom Evrope, rekao je danas da želi da Rusija ostane članica te panevropske organizacije uprkos njihovim neslaganjima.

"Želim da Rusija ostane u Savjetu Evrope", rekao je francuski predsjednik primajući u Jelisejskoj palati glavnog sekretara organizacije, Norvežanina Torbjorna Jaglanda.

"Savjetu Evrope treba Rusija, kao što Rusiji i Rusima treba Savjet Evrope, što znači da se moraju poštovati njena prava kao zemlje članice, ali i da Rusija mora ispunjavati svoje obveze prema instituciji", dodao je.

Savjet proslavio 70 godina postojanja

Savjet Evrope, koji je u nedjelju obilježio 70. godišnjicu postojanja, već je godinama u krizi s Rusijom koja bi u junu, kada se bira Jaglandov nasljednik, mogla doći do tačke s koje nema povratka.

Parlamentarna skupština Savjeta Evope je ruskim poslanicima oduzela pravo glasa kako bi sankcionisala rusku aneksiju Krima 2014, podsjeća Hina.

Moskva je nakon toga od 2017. prestala uplaćivati kotizaciju od 33 miliona eura u godišnji budžet Savjeta i prijeti da će izaći iz organizacije ako se ruskim poslanicima ne vrate njihova prava i ako ne budu mogli učestvovati u izboru novog glavnog sekretara.

Savjet Evrope ima 47 članica, a među njima su države Evropske unije, zatim Turska, Rusija, Jermenija i Azerbejdžan, a zadatak je organizacije da štiti ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava.

Francuska će se tokom svog predsjedvaanja usresrediti na razmišljanje o budućnosti Savjeta rope u narednim decenijama, posebno na polju zdravstva i inovacija, istakao je Makron i dodao da će pružiti podršku predlogu konvencije o vještačkoj inteligenciji i ljudskim pravima.

Preporučujemo za Vas