Junker žali što nije intervenisao u kampanji za Bregzit

Tri nedjelje prije izbore za Evropski parlament Junker je pozvao birače da se pitaju kako će izgledati Evropa sutra ako cijeli svijet bude glasao za ekstremiste
371 pregleda 0 komentar(a)
Junker, Foto: Reuters
Junker, Foto: Reuters

Žan-Klod Junker priznao je danas kao dvije velike "greške" tokom svog petogodišnjeg mandata na čelu Evropske komisije, ćutanje za vrijeme kampanje za referendum o Bregzitu i suviše kasno reagovanje na skandal Luksliks (Luxleaks) kada su razotkriveni sistemi utaje poreza za multinacionalne kompanije putem posebnih sporazuma sa Luksemburgom.

Šef izvršnog tijela EU je u obraćanju novinarima uglavnom ocijenio pozitivno svoj mandat koji se zavšava krajem oktobra, ističući posebno ponovo pokretanje investicija i pad nezaposlenosti u EU od 2014. godine.

On je ipak priznao dvije greške, a to je odluka da se ne miješa za vrijeme zapaljivih rasprava koje su obilježile kampanju oko referenduma u Velikoj Britaniji 2016. godine koji je doveo do odluke da Britanija treba da izađe iz EU.

"Slušao sam britansku vladu, slušao sam Kamerona (Dejvida Kamerona tadašnjeg konzervativnog britanskog premijera) jer mi je on rekao da ne intervenišem u kampanji za Bregzit", rekao je Junker.

On je rekao da danas žali zbog toga, jer je Komisija bila jedina koja bi negirala laži izrečene za vrijeme te kampanje koja se završila pobjedom zagovornika razlaza.

Tri godine od referenduma Bregzit prvobitno predviđen za 29. mart 2019. još se nije dogodio. EU je prihvatila da odloži krajnji rok do 31. oktobra da bi dala vremena britanskim političarima da se slože oko uslova razlaza.

Druga greška koju je Junker priznao odnosi se na skandal Luksliks, u kome su otkriveni raniji sporazumi postignuti između vlade u Luksemburgu i velikih multinacionalnih firmi o plaćanju manjih poreza.

"Suviše sam dugo čekao da reagujem, to je bila teška greška, suviše sam zakasnio sa odgovorom", rekao je predsjednik Evropske komisije koji je bio premijer Luksemburga od 1995. do 2013.

Taj skandal je izbio u novembru 2014. poslije otkrića zvizdača koji su zatim bili sudski gonjeni.

Junker je dao ove izjave dva dana od nezvaničnog samita EU predviđenog za 9. maj u Sibiju u Rumuniji kada će se okupiti 27 evropskih vođa, bez Velike Britanije da pripreme stratešku agendu za narednih pet godina.

Takođe treba da pripreme plan za trku za predsjedništva institucija EU, uključujući predsjedništvo Evropske komisije na čijem čelu će Junker biti do kraja oktobra.

U svojih pet godina Junker je, kako je rekao, zadovoljan što je vidio podsticaj investicija i smanjenje nezaposlenosti.

"Mi u Evropi imamo najbolja socijalna prava, najbolju zaštitu potrošača i ličnih podataka na internetu", takođe je rekao Junker.

On je takođe izrazio zadovoljstvo što se odupro pritiscima i uspio da zadrži Grčku u eurozoni u julu 2015. godine.

Tri nedjelje prije izbore za Evropski parlament Junker je pozvao birače da se pitaju kako će izgledati Evropa sutra ako cijeli svijet bude glasao za ekstremiste.

"Treba da se borimo protiv populista, protiv ekstremista, ne riječima nego djelima", rekao je Junker.

Bonus video: