Zelenski: Porošenko je kao turista koji krade papuče i peškire iz hotela

"Ja vas molim: dajte ključ, račun za mini-bar i idemo! Morate još carinu i pasošku kontrolu da prođete"
1040 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Novoizabrani predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uporedio je svog prethodnika Petra Porošenka s turistom koji krade papuče i peškire iz egipatskog hotela prije odlaska.

U obraćanju koje je prenosio televizijski kanal "Njuz van" Zelenski je rekao da Porošenko djeluje isključivo u svojim interesima i da se aktivno bavi promjenom kadrova u ukrajinskim vladajućim krugovima pokušavajući da imenuje "svog" šefa Nacionalnog savjeta za radio-difuziju, sudije Vrhovnog suda, kao i da dodjeljuje generalska zvanja, prenosi Tanjug.

"Sve to me podsjeća na turistu u egipatskom hotelu: sjutra ide kući, koferi su spakovani, soba je očišćena i normalno vaspitan čovjek čeka prevoz do aerodroma. Ali ne i Porošenko. On se nikako ne zaustavlja, uzima peškire, papuče i uzima sve odreda sa švedskog stola. Ja vas molim: dajte ključ, račun za mini-bar i idemo! Morate još carinu i pasošku kontrolu da prođete", rekao je Zelenski, prenio je Sputnjik.

Porošenko je u proteklih nekoliko dana sproveo nekoliko kadrovskih promjena.

Aktuelni šef države je razriješio Jurija Alerova dužnosti komandanta Nacionalne garde i imenovao Nikolaja Balana za vršioca te dužnosti.

U okviru rotacije, Porošenko je smijenio komandanta vojne operacije u Donbasu, pa je tako Sergeja Najeva zamijenio Aleksandar Sirski.

Odlazeći predsjednik je smijenio i načelnika predsjedničke pratnje, imenovao 38 sudija Visokog antikorupcionog suda i novog člana Nacionalnog savjeta Ukrajine.

Pored toga, dodijelio je zvanje Heroj Ukrajine šefu Savjeta za bezbjednost Ukrajine Vasiliju Gricaku i zvanje generala pojedinim vojnim službenicima.

Zelenski je tražio od poslanika da njegovu inauguraciju zakažu za 19. maj. On je naveo da je to želja naroda, u čijem interesu, u skladu sa zakletvom, treba da rade članovi Vrhovne rade.

Partija Blok, Petra Porošenka, međutim, predlaže da se svečanost održi 1. juna. Konačni datum utvrdiće Vrhovna rada Ukrajine 14. maja.

Prema ukrajinskim zakonima, inauguracija treba da bude održana najkasnije 30 dana nakon zvanične objave rezultata izbora, tako da je krajnji rok 3. jun.

Bonus video: