Bregzit: Britanija i EU u velikoj mjeri usagasile redosljed koraka

Prelazni period koji će početi 29. marta 2019. godine, trebalo bi da utaba stazu ka budućem trajnom odnosu Brisela i Londona
1 komentar(a)
Bregzit, Foto: Shutterstock
Bregzit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2018. 13:57h

Velika Britanija i Evropska unija u velikoj mjeri su se usagasile o redosljedu koraka koje će London preduzeti u procesu Bregzita, javlja BBC.

Glavni pregovarač Evropske Unije Mišel Barnije rekao je da su se dvije strane dogovorile o prelaznom periodu, ocijenivši ga kao "odlučujući korak".

Prelazni period koji će početi 29. marta 2019. godine, trebalo bi da utaba stazu ka budućem trajnom odnosu Brisela i Londona.

Barnije je dodao da je postignut dogovor o pravima četiri i po miliona građana EU koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i o 1,2 miliona britanskih građana u Uniji.

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis istakao je da će sporazum omogućiti izvjesnu budućnost poslovanja kao što je slučaj sa kvotama za ribarenje tokom prelaznog perioda.

Između ostalog, dvije strane treba da razgovaraju o ulozi Evropskog suda pravde u Britaniji, tj. da li će London moći da sklapa sporazume sa zemljama van Unije, kao i kako će se rješavati pitanje Gibraltara poslije Bregzita.

Kako ocjenjuje britanski javni servis, pitanja granice sa Sjevernom Irskom i Giraltara "mogla bi da obore čitav proces izlaska Londona iz EU".

Irski ambasador u Londonu Adrijan O‘Nil očekuje je da ojbe strane učine napredak po tom pitanju.

Bonus video: