NE SLAŽU SE U NEKIM PITANJIMA

Merkel priznala da je imala konfliktan odnos sa Makronom: Postoje razlike u mentalitetu

"Odlučili smo da zajedno razvijemo modele borbenog aviona i tenka.... To je znak povjerenja koji pokazuje da se još više oslanjamo jedni na druge u oblasti odbrambene politike", rekla je Merkel
776 pregleda 0 komentar(a)
Makron i Merkel, Foto: Reuters
Makron i Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je imala "konfliktan odnos" sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u intervjuu koji je danas prenio njemački list Zidojče cajtung (Suddeutsche Zeitung).

"Naravno da imamo konfliktan odnos", rekla je kancelarka navodeći da "postoje razlike u mentalitetu" između nje i francuskog predsjednika i "razlike u (njihovom) shvatanju uloga".

Merkelova i Makron posljednjih mjeseci se ne slažu o nekoliko pitanja, među kojima je zamrzavanje prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, kako je odlučila Njemačka poslije ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Njemačka kancelarka je naglasila da je veliki napredak učinjen u odbrani zahvaljujući njemačko-francuskom partnerstvu.

"Odlučili smo da zajedno razvijemo modele borbenog aviona i tenka.... To je znak povjerenja koji pokazuje da se još više oslanjamo jedni na druge u oblasti odbrambene politike", rekla je ona.

Kancelarka je desetak dana prije izbora za Evropski parlament rekla da je to glasanje od velike važnosti dodajući da će to biti posebni izbori.

"Mnogi su zabrinuti za Evropu. I ja sam", dodala je Merkelova.