Le Pen vjeruje u istorijski uspjeh: Salvini okuplja ekstremne desničare

Le Pen je rekla na konferenciji za novinare uoči skupa da vjeruje da će parlamentarna grupa Evropa nacija i slobode ostvariti "istorijski uspjeh" i preći sa osmog mjesta u Evropskom parlamentu na treće, a moguće i drugo mjesto
438 pregleda 0 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2019. 13:50h

Vođa francuskog ekstremno desničarskog Nacionalnog okupljanja, Marin Le Pen predviđa da će grupa srodnih krajnje desničarskih populističkih partija ostvariti istorijski uspjeh na evropskim izborima iduće nedjelje.

Marin Le Pen danas se pridružuje vođama drugih nacionalističkih partija na mitingu koji organizuje vođa italijanske ekstremnodesničarske Lige Mateo Salvini ispred milanske katedrale uoči izbora za Evropski parlament koj se održavaju i zemljama članicama Unije od 23. do 26. maja.

Le Pen je rekla na konferenciji za novinare uoči skupa da vjeruje da će parlamentarna grupa Evropa nacija i slobode ostvariti "istorijski uspjeh" i preći sa osmog mjesta u Evropskom parlamentu na treće, a moguće i drugo mjesto.

Analitičari vjeruju da će dvije tradicionalne političke grupe desnog centra i lijevog centra biti oslabljene na ovim izborima i da će prvi put pasti ispod granice od 50 odsto, prenosi AP.

Salvini okuplja danas u Milanu predstavnike desetak nacionalističkih stranaka na skupu za evropske izbore koji se održavaju za nedjelju dana.

Kako navodi agencija Frans pres, misija će biti osjetljiva za Salvinija i njegovu glavnu saveznicu Marin Le Pen koji žele da okupe savez od dvanaest nacionalističkih stranaka, čiji stavovi se međutim razlikuju po mnogim tačkama od budžetske discipline do raspodjele migranata koji se već nalaze u EU.

Njihov cilj je da grupa Evropa nacija i slobode (ENF), u kojoj su već bili Liga, Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, austrijska Slobodarska partija (FPO) i flamanska Flams Belang bude treća po snazi u Evropskom parlamentu.

To mjesto takođe želi da zauzme grupa Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), gdje bi mogli da budu francuski predstavnici koji su na strani predsjednika Emauela Makrona.

Mateo Salvini koji je takođe i italijanski vice premijer i ministar unutrašnjih poslova posljednjih nedjelja je imao više izbornih skupova, i neumorno pozivao glasače da se mobilizuju.

"Pomognite nam da postanemo prva partija u Evropi, da ponovo uzmeno ključeve naše kuće. Evropski izbori su referendum između života i smrti, prošlosti i budućnosti, izmedju jedne slobodne Evrope i islamske države zasnovane na strahu", rekao je on i nazvao one koji abstiniraju saučesnicima Angele Merkel, Emanuela Makrona, i američkog milijardera mađarskog porijekla Džordža Soroša.

Marin Le Pen kao i Salvini kažu da je Evropa jaka samo ako su nacije jake, zalažući se za Evropu nacija i saradnje umjesto federalističke Evropske unije.

Očekuje se da će hiljade pristalica Lige doći da im pruže podršku danas na mitingu na trgu ispred čuvene milanske katedrale, gdje će evropske nacionalističke vođe, Salvini, Le Pen ali takođe i Gert Vilders šef holandske PVV držati govore od 16.30 po lokalnom vremenu.

List Republika očekuje da će Salvini ostvariti dobar rezultat ali se pita šta će uraditi sa svojim budućim mjestima u Evropskom parlamentu u Strazburu, smatarajući da neće moći da formira savez sa drugim nacionalističkim strankama.

Republika ukazuje da su Salviniju prve okrenule leđa partije koje njegova Liga smatra svojim sagovornicima, austrijska, bavarska i finska desnica.

Između njih su brojne razlike, kao na primjer oko odnosa prema Rusiji.

Le Pen i Salvini su bliski Moskvi dok su suverenističke stranke bivših komunističkih zemalja alergični prema Rusiji, navodi list.

Takođe postoje razlike između njemačkog desničarskog AfD-a koji će biti prisutan u Milanu i Salvinijeve stranke,posebno oko odnosa prema izbjeglicama.

Na primjer, jedan od vođa AfD-a Jerg Mojten ne želi da prihvati ni jednog izbjeglicu dok Salvini želi da se izbjeglice rasporede po Evropi.

Salvini uviđa razlike, ali ih umanjuje.

Prema novijim anketama Liga će dobiti 26 europoslanika, što je 20 više nego što ima sada, francuska RN 20, pet više nego ranije i AfD 11, odnosno deset više nego prije.

Druge, manje partije, od kojih neke nisu sigurne da će osvojiti mjesto u Evropskom parlamentu, kao što je bugarska Volja ili slovačka Sme Rodina kojoj se predviđa jedno mjesto, takođe će doći u Milano.

Međutim biće uočljiv izostanak premijera i lidera mađarske nacinalno konzervativne partije Vikotra Orbana koji je obećao Salviniju saradnju poslije izbora, ali odbija svaki savez sa Le Penovom, kao i poljske partije Pravo i pravda, iako je Salvini putovao u Varšavu u januaru.

Šef izborne liste austrijske Slobodarske partije (FPO) za evropske izbore Harald Vilimski otkazao je dolazak u Milano u jeku krize koja potresa zemlji oko skrivenog video snimka vođe partije ali će ga zamijeniti europoslanik Jerg Majer.

Bonus video: