"TOTALNA TRANSPARENTNOST"

Afera Ibica rasturila vladu Austrije

Svi ministri iz ultradesničarske FPO napustili su vladu nakon što je kancelar predložio smjenu ministra unutrašnjih poslova
1942 pregleda 3 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predložio je smjenu ministra unutrašnjih poslova, zaoštravajući borbu izazvanu sklandaloznim snimkom koji je srušio dugogodišnjeg lidera njegovih ultradesničarskih koalicionih partnera.

Kurc, konzervativac, okončao je u subotu koaliciju sa nacionalističkom Slobodarskom strankom (FPO) nakon što je njen lider i vicekancelar Hajc Kristijan Štrahe upao u očigledno vješto postavljenu zamku i nudio državne poslove ženi koja se predstavila kao nećaka ruskog oligarha.

Borba je dobila novi obrt kad je Kurc rekao novinarima da će predsjedniku Austrije predložiti smjenu ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla pošto je odbio da ode dobrovoljno kao Štrahe.

FPO je objavio da će napustiti sva ministarska mjesta ako Kikl, zaslužan za uspon FPO-a na vlast, bude primoran da ode. Oni su to učinili nakon Kurcovih komentara.

"Saglasio sam se sa predsjednikom da želimo da garantujemo stabilnost do novih izbora. Zato ćemo popuniti upražnjena mjesta u ministarstvima ekspertima ili visokim vladinim zvaničnicima”, rekao je Kurc.

On je dodao da će se pobrinuti da vlada djeluje efikasno do prijevremenih izbora u septembru. Opozicione stranke su spremile glasanje o nepovjerenju u vladu i ne zna se hoće li FPO stati uz kancelara na glasanju, prenio je Rojters.

Njemački mediji su snimak objavili u petak, nedjelju dana uoči izbora za Evropski parlament i godinu nakon što je Austrija još jednom postala jedina zapadnoevropska država sa ultradesničarima u vladi. Nakon toga joj se pridružila Italija.

Na snimku je prikazan Štraheov sastanak sa ženom 2017, uoči izbora koji su ga doveli u vladu. Još nije otkriveno ništa što bi ukazivalo na to kako i zašto su ga „Špigl” i „Zidojče cajtung” sada objavili.

Štrahe razgovara o pravilima za finansiranje stranke i o tome kako ih je moguće zaobići. Opisujući snimak kao "ciljani politički atentat”, rekao je da nije uradio ništa nezakonito i da se nikad više nije sastao sa tom ženom.

Niki Felner, urednik tabloida "Ojsterajh", rekao je da je, otvoreno govoreći o korupciji i prljavim trikovima, Štrahe ukaljao ugled Austrije, prenio je Rojters.

"Od Njemačke do Mađarske, sada nas smatraju banana republikom”.

Kurc je kazao da Kikl ne može nadgledati istragu o zamci u koju je upao lider njegove stranke.

Kikl, jedan od najpoznatijih političara u Austriji, optužio je Kurca da pokušava da prigrabi vlast za svoju Narodnu partiju (OVP).

"Ovo ministarstvo je mnogo godina osovina motora nemilosrdnog sistema vladanja OVP u ovoj republici”, rekao je Kikl dodavaši da Kurc smatra da se "ono stoga mora vratiti pod kontrolu OVP bez obzira na cijenu”.

Njegova pozicija je posebno osjetljiva imajući u vidu veze FPO sa Rusijom. Ona ima sporazum o saradnji sa strankom Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina.

Jedan poslanik austrijske opozicije je rekao prošlog mjeseca da su britanske i holandske špijunske agencije uveliko ograničile količinu obavještajnih podataka koje dijele sa Austrijom, uglavnom zbog veza FPO i Rusije.

Sukob u vladi je odraz nastojanja tradicionalnih evropskih stranaka da spriječe uspon populističkih i nacionalističkih snaga uoči izbora za Evropski parlament, koji bi im mogli donijeti rekordan učinak.

Kako je jedna anketa pokazala da bi konzervativci Sebastijana Kurca mogli pojačati podršku na 28 odsto na sljedećim nacionalnim izborima sa 32 odsto 2017, on je pozvao birače da ne podrže ultradesnicu ili ljevicu na izborima u nedjelju.

Štrahe je rekao da sastanak na Ibici nije doveo do bilo kakve poslovne transakcije i tvrdi da je jedino krivično djelo koje se desilo bilo nezakonito snimanje privatne zabave.

Novi lider FPO Norber Hofer, Štraheov dugogodišnji saveznik, obećao je istragu o finansijama stranke, rekavši da je Štraheovo ponašanje neprihvatljivo.

Kikl je najkontroverzniji ministar u vladi, posebno zato što je tokom njegovog mandata policija pretresla prostorije glavne državne obavještajne službe, Federalne službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), koju on nadzire.

Opozicioni političari su optužili tvrdolinijaša Kikla da pokušava da sprovede čistku u redovima BVT, što on negira.

Njemci upozorili da se ne dijele obavještajni podaci

Predsjednik njemačke Savezne kancelarije za zaštitu ustava (BfV, unutrašnja obavještajna agencija) upozorio je ove nedjelje donji dom parlamenta da postoji "značajan rizik" u dijeljenju obavještajnih podataka sa Austrijom, objavio je "Velt am zontag".

"To je zasnovano na pretpostavci da bi Austrija mogla zloupotrijebiti i, u slučaju potrebe, proslijediti Rusiji informacije koje dobije od partnerskih država poput Njemačke”, napisao je "Velt", dodavši da je predsjednik BfV prenio te sumnje austrijskim vlastima.

Rusija je saopštila da "nema nikakve veze" sa političkim skandalom u Austriji.

"Ne mogu da iznesem stav o pojavljivanju tog video snimka koji nema nikakve veze s Rusijom, niti sa predsjednikom (Vladimirom Putinom) ili vladom. Ne znam ko je ta žena na snimku ni da li je ruska državljanka ili ruskog porijekla”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ruskinja" sa snimka se predstavila kao Aljona Makarova, "nećaka” oligarha Igora Makarova, koji je negirao da je u rodbinskim odnosima sa njom.

"Poznato je da sam ja jedino dijete u mojoj porodici i da nemam nećaka”, rekao je Makarov za rusko izdanje "Forbsa”.

"Uopšte je ne poznajem”, dodao je.

"Zidojče cajtung” je objavio da je Makarov blizak Putinu.

Makarov je osnivač Itere (sada Areti), prve ruske privatne gasne kompanije. Nalazi se na 48. mjestu na listi najbogatijih Rusa i procjenjuje se da je "težak” 2,1 milijardu eura.