BOGDAN IMAO I FUNKCIJE ZA VRIJEME JANUKOVIČA

Kritike za novog predsjednika: Zelenski postavio oligarhovog advokata za šefa kabineta

Tokom kampanje kritičari Zelenskog su govorili da je on samo "marioneta" oligarha koji se vratio u Ukrajinu neposredno pred inauguraciju poslije gotovo dvije godine u izgnanstvu
761 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski i Bogdan, Foto: Reuters
Zelenski i Bogdan, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2019. 15:45h

Prva imenovanja novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog naišla su na kritike danas u Ukrajini, a neki su čak proglasili nelegalnim njegovo imenovanje šefa kabineta.

Zelenski je za šefa svog kabineta postavio Andrija Bogdana, jednog od vođa njegove kampanje ali takođe do sada i advokata oligarha Igora Kolomojskog.

Tokom kampanje kritičari Zelenskog su govorili da je on samo "marioneta" oligarha koji se vratio u Ukrajinu neposredno pred inauguraciju poslije gotovo dvije godine u izgnanstvu.

Zelenski je uvijek to odlučno negirao, izjavljujući da nema nikakve političke veze sa tim čovjekom.

Kolomojski se optužuje da je izvukao 5,5 milijardi dolara iz najveće banke u zemlji PrivatBanke, koja zbog teškoća nacionalizovana 2016. godine.

Na pravnom planu imenovanje Bogdana koji je imao državne funkcije za vrijeme svrgnutog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča neki smatraju kršenjem zakona koji zabranjuje kadrovima Janukovičevog režima da obavljaju javne funkcije.

"Zelenski je prekršio zakon", napisao je na Fejsbuku jedan od kritičara poslanik Egor Soboljev koji je do sada bio dosta naklonjen novom šefu države.

Još jedna kritičarka Tetjana Kozačenko je takodje preko Fejsbuka napisala da se predsjednik "postavlja iznad zakona i pokazuje cijeloj zemlji svoj stav prema vladavini prava".

Jedan uticajni list je napisao da je specijalni izaslanik Vašingtona za Ukrajinu Kurt Volker čvrsto odvraćao novog predsjednika u telefonskom razgovoru od imenovanja Bogdana zbog veza sa oligarhom.

Zelenski je takođe kritikovan što je danas poništio ukaz izadat sinoć o imenovanju zamjenice ministra spoljnih poslova Olene Zerkal za pomoćnicu šefa njegove administracije.

Preporučujemo za Vas