STEFANČUK OPTUŽIO POSLANIKE DA SU PREKRŠILI SPORAZUM

Ukrajina: Parlament odbio predlog Zelenskog o promjeni izbornog sistema

"Nadam se da je ostalo još vremena da se Vrhovna Rada prisili da uradi svoj posao", rekao je Stefančuk , prenosi AP
611 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice ukrajinskog parlamenta, Foto: Reuters
Sa sjednice ukrajinskog parlamenta, Foto: Reuters

Poslanici ukrajinskog parlamenta danas su odbacili predlog novoizabranog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o izmjeni izbornog zakona i tako nanijeli udarac njegovim nadama da će u parlamentu dobiti više svojih pristalica, prenosi Tanjug.

Predstavnik Zelenskog u parlamentu Ruslan Stefančuk optužio je poslanike da su prekršili sporazum o promjeni izbornog zakona, za koji je rekao da je dogovoren dan ranije.

"Nadam se da je ostalo još vremena da se Vrhovna Rada prisili da uradi svoj posao", rekao je Stefančuk , prenosi AP.

Poslanici su odbili da razmatraju predlog Zelenskog, a saveznici bivšeg predsjednika Petra Porošenka daju prednost trenutnom izbornom sistemu, nadajući se da će im to pomoći da zadrže svoja mjesta.

Zelenski je predložio izmjene izbornog zakona kako bi se sljedeći saziv parlamenta izabrao isključivo na stranačkim listama, tvrdeći da sadašnji način po kojem se dio zakonodavnog tijela bira po većinskom sistemu podstiče političke ucjene.

Volodimir Zelenski, 41-godišnji komičar koji je osvojio 73 odsto glasova na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca, prethodno je ukazom raspustio skupštinu i zakazao vanredne parlamentarne izbore za 21. jul, rekavši da su sadašnji poslanici previše fokusirani na samobogaćenje i da im nedostaje povjerenje javnosti.

Predsjednik Vrhovne Rade Andrij Parubij osudio je dekret o raspuštanju parlamenta kao neustavan, rekavši da će ga poslanici osporiti pred sudom.

Pristalice Zelenskog su odbacile takve otušbe, tvrdeći da je parlamentu dugo nedostajala većinska koalicija i da je to legitiman razlog za raspuštanje.

Parlamentarni izbori su prvobitno bili zakazani za 27. oktobar, a to bi Zelenskog suočilo sa parlamentom u kojem dominiraju njegovi politički protivnici i onemogućilo bi ga da mjesecima sprovodi svoj program.

Glavno predizborno obećanje Zelenskog bilo je da će donijeti mir u istočnu Ukrajinu, gdje se vladine trupe pet godina bore protiv separatista koje podržava Rusija, u sukobima u kojima je nastradalo najmanje 13.000 ljudi.

Šef predsjednikovog kabineta Andrij Bogdan izjavio je da je potrebno da se održi referendum o pregovorima između Ukrajine i Rusije, kako bi "narod odlučio", što je bivši predsjednik Porošenko oštro kritikovao, navodeći da bi referendum "ugrozio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", navodi agencija.

Preporučujemo za Vas