Izbori za Evropski parlament: Slabiji rezultat desnog i lijevog centra, rast zelenih, liberala i krajnje desnice

Prema novim projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta, Evropska narodna stranka ostaje najjača, ali sa 46 mandata manje nego do sada, a socijalisti su drugi sa 40 mandata manje nego u dosadašnjem sazivu
3620 pregleda 3 komentar(a)
Prve projekcije budućeg saziva Evropskog parlamenta, Foto: Reuters
Prve projekcije budućeg saziva Evropskog parlamenta, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2019. 21:44h

Prema prvim projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta, stranke desnog i lijevog centra imaju manju podršku u odnosu na dosadašnji saziv, dok zeleni, liberali i stranke krajnje desnice bilježe znatan rast.

Prema novim projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta, Evropska narodna stranka ostaje najjača, ali sa 46 mandata manje nego do sada, a socijalisti su drugi sa 40 mandata manje nego u dosadašnjem sazivu.

Prema izlaznim anketama iz 11 zemalja članica i predizbornim anketama u 17 članica, Evropska narodna stranka imaće 177 mjesta, što je 39 poslanika manje nego sada. Socijalisti i demokrate imaju 147 mjesta, 38 manje nego sada.

Liberali zajedno sa zastupnicima sa liste predsjednika Francuske Emanuela Makrona trebali bi da imaju 101 mjesta, 32 mandata više.

Evropski slobodni savez, u kojem je i Liga Matea Salvinija, imala bi 69 mjesto, 17 mandata više, Evropski konzervativci i reformisti u kojem su do sada najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 59 mjesta, 18 mandata manje.

Dosadašnji zastupnički klub Evropa slobode i neposredne demokracije, u kojem su italijanski antisistemski pokret Pet zvijezda i stranka Bregzit Najdžela Faraža 57 mjesta, 21 više nego do sada.

Ujedinjena evropska ljevica - Nordijska zelena ljevica (GUE) dobila bi 42 mjesta, 10 manje nego do sada.

Slabiji rezultat konzervativne koalicije Merkel

Vladajuće partije u Njemačkoj osvojile su znatno manje glasova na današnjim izborima za Evropski parlament nego prije pet godina, dok su Zeleni dobili duplo više, a krajnja desnica nešto više, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, konzervativna koalicija njemačke kancelarke Angele Merkel osvojila je 28 odsto glasova, za razliku od 35,4 odsto na izborima 2014. godine, dok su socijaldemokrate dobile 15, odsto, a 27,3 odsto prethodni put.

Prema tim rezultatima, Zeleni su na drugom mjestu sa 22 odsto glasova, dok je krajnje desna Alternativa za Njemačku dobila 10,5 odsto, više nego na izborima za EP 2014. godine, ali manje nego na poslednjim parlamentarnim izborima 2017.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mjesta. Dešava se da te procjene ne budu tačne.

Le Pen porazila Makrona

Marin Le Pen liderka francuske desničarske partije vodi u odnosu na partiju aktuelnog predsjednika Francuske Emanuela Makrona, na izborima za Evropski parlament.

Le Penova bi po prvim proračumina trebala da dobije jedno mjesto više od Makrona (Le Pen 24 mjesta, a Makron 23 od 74 mjesta koliko Francuska daje Evropskom parlamentu).

"Ovo je blago razočarenje, ali neće promijeniti pravac i kurs kojim ide Francuska. Rezultati nisu toliko loši ako uporedimo prethodne izbore u EU", rekao je Makron.

Ubjedljiva pobjeda konzervativne stranke Kurca

Na izborima za EP u Austriji, konzervativna stranka kancelara Sebastijana Kurca ostvarila je veliku pobjedu, dok je krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) završila daleko iza nje, na trećem mjestu, pokazuje projekcija austrijskog javnog servisa.

Prema projekciji objavljenoj po zatvaranju birališta, Kurcova Austrijska narodna stranka (OVP) dobila je 34,5 odsto glasova, socijaldemokrate 23,5 odsto, FPO 17,5 odsto, a Zeleni 13,5 odsto.

Projekcija se zasniva na 5.200 intervjua sprovedenih od utorka do danas.

Današnji izbori u Austriji veliki su test uoči parlamentarnih izbora u septembru, koji će biti održani pošto se koalicija OVP i FPO raspala poslije izbijanja korupcionaškog skandala prošle nedjelje. Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, dosadašnji vicekancelar, podnio je ostavku poslije objavljivanja videa snimljenog prije dvije godine, na kome on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za donacije za stranku.

Poljska vladajuća partija Zakona i pravde vodi sa 42,4 odsto osvojenih glasova na izborima za Evropski parlament, pokazuju prvi rezultati. Opoziciona Evropska koalicija koju predvodi predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, je osvojila 39,1 odsto glasova.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda osvojila je 42,4 posto glasova, što je rast u odnosu na 31,8 posto koliko je osvojila prije pet godina i 37,6 koliko je dobila na parlamentarnim izborima prije četiri godine. Oporbena Europska koalicija, na čelu s Građanskom platformom, nekoć predvođenom predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, na drugom je mjestu s 39,1 posto glasova.

U Grčkoj je opoziciona stranka Nova Demokratija pobijedila ispred vladajuće Sirize premijera Aleksisa Ciprasa. Nova demokratija prema projekcijama osvojiće između 32 i 34 odsto glasova u poređenju sa 24 do 26 odsto koliko će osvojiti Siriza.

Vladajuću stranku su kaznili i Rumuni - izlazne ankete su pokazale da su vladajuće socijaldemokrate (PSD) i opoziciona Nacionalna liberalna stranka osvojili po 25,8 odsto glasova. Na trećem mjestu je savez opozicionih stranaka USR-Plus sa 24 odsto glasova.

U Španiji socijalisti su osvojili 18 od 54 zastupničkih mjesta u Evropskom parlamentu. Prve evropske zastupnike imaće i krajnje desni Vox, četiri ili pet.

Izlazne ankete: HDZ četiri, SDP tri mandata

Prve izlazne ankete pokazuju da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvaja četiri, a najveća opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) tri od ukupno 12 hrvatskih poslaničkih mjesta u Evropskom parlamentu, objavile su hrvatske nacionalne telelvizije po zatvaranju birališta u 19 časova.

Prema tim anketama, HDZ koji vodi aktuelni premijer Andrej Plenković je osvojio 23,43 odsto, a SDP 18,38 odsto.

Trećeplasirana je nezavisna lista doskorašnjeg sudije Trgovačkog suda u Zagrebu, Mislava Kolakušića s 8,20 odsto, što, prema anketama, toj listi donosi jedan mandat.

Izborni prag, prema izlaznim anketama, prelazi i koalicija desnih stranaka nazvana Suverenisti sa 6, 43 odsto glasova (jedan mandat). Po jedan mandat osvajaju i populistički Živi zid (6, 25 odsto) i koalicija stranaka centra, Amsterdamska koalicija (5, 59 odsto). Izlazne ankete pokazuju da je na izbornom cenzusu od pet odsto i desničarska koalicija Nezavisni za Hrvatsku, što bi značilo da će i oni dobiti jedan mandat.

Bonus video: