"POPULISTI NIJESU POBIJEDILI"

Pregovori o pozicijama u EU; Šinas: Izbori opipljiv dokaz da je evropska demokratija živa i zdrava

"Teško pregovaranje" trajaće barem do ključnog Evropskog samita 20. i 21. juna
670 pregleda 1 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters

Partije koje su posvećene jačim integracijama u Evropskoj uniji (EU) počele su danas pregovaranje o vodećim pozicijama i daljoj politici nakon izbora za Evropski parlament (EP), koji su fragmentirali politički centar, ali su donijeli samo ograničene benefite nacionalističkim partijama.

Portparol Evropske komisije Margaritas Šinas kazao je da su izbori bili opipljiv dokaz da je evropska demokratija živa i zdrava i dodao da populisti nijesu pobjedili na njima, prenosi Tanjug.

Lideri 28 država EU, uključujući i britansku premijerku koja je nedavno podnijela ostavku Terezu Mej, sastaće se u utorak u Briselu kako bi razgovarali o nasljedniku predsjednika Komisije Žan Kloda Junkera i drugim ključnim pozicijama, uključujući šefa Evropske centralne banke.

"Teško pregovaranje" trajaće barem do ključnog Evropskog samita 20. i 21. juna.

Borba za visoke pozicije u novoj evropskoj administraciji može biti razlog podjelama za budući parlament.

Manfred Veber kandidat je Evropske narodne partije za Junkerovog nasljednika, međutim, i socijalisti imaju svog kandidata Fransa Timermansa, koji je trenutno zamjenik predsjednika Evropske komisije.

Kako se navodi, Makron i njegovi liberalni saveznici možda daju podršku jednoj od nekoliko žena kandidata, komesarki Evropske komisije za tržišnu konkurentnost Margaret Vestager ili Majklu Barnijeru, glavnom pregovaraču EU za Bregzit.

U isto vrijeme i lideri nacionalističkog bloka sastaće se sjutra kako bi razmotrili naredne korake.

Potpredsjednik italijanske vlade, Mateo Salvini, koji je lider antimigracione Lige i potencijalni tvorac krajnje desničarskog saveza širom Evrope, izjavio je da mu 34 odsto glasova italijanskih državljana daje mandat da "pocjepa" stroga pravila o štednji u budžetu evrozone.

Salvini, koji kontroliše situaciju u Rimu i koji se sada pojavio kao lider potencijalne nove grupacije EP neprijateljski nastrojene prema Briselu, kazao je na konferenciji za novinare da je "došlo vrijeme da se potpuno ponovo razmotre zastarjela pravila koja su naškodila Evropi i da bi bilo šta drugačije bilo u suprotnosti sa takvim rezultatima glasanja".

Za krajnje desničarske i druge nacionaliste, uključujući i pobjedničku novu Bregzit partiju Najdžela Faraža, "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen, koji je ispred liberala Emanuela Makrona u Francuskoj, i vladajuće stranke Poljske i Mađarske, možda će biti teško da prevaziđu dugogodišnje razlike i da pretvore u jedinstvenu snagu ono što bi moglo biti oko četvrtine poslaničkih mjesta u parlamentu.

Međutim, uprkos drugim pobedama euroskeptika u velikim zemljama, uključujući Francusku, Poljsku i Veliku Britaniju, rezultati glasanja su više potvrda povjerenja vodećim liderima u situaciji kada je izlaznost porasla, a nacionalisti samo skromno napredovali.

Suočavajući se s većim neprijateljstvom Rusije, rastućom ekonomskom moći Kine i nepredvidljivim američkim predsjednikom Donaldom Trampom, mnogi Evropljani su izgleda poslušali poruku da EU treba da se drži zajedno kako bi zaštitili prava radnika, slobodu govora i demokratiju.

Izlaznost na izborima je porasla na 51 odsto sa samo 43 odsto, koliko je iznosila na posljednjim izborima 2014. godine.

Privremeni rezultati koje je objavio EP pokazali su da Evropska narodna partija trenutno ima 180 mjesta, Socijaldemokrate 145, liberali 109, Zeleni 69, što je ukupno 503 poslanička mandata za proevropski nastrojene partije.

Dvije krajnje desne grupe podijeliće 112 mjesta i dostići 171 poslaničko mjesto sa trećom grupacijom, euroskeptičnim blokom.

Preporučujemo za Vas