OTVORENA KRIVIČNA ISTRAGA

VIDEO Brod na Dunavu potonuo za sedam sekundi, potraga za nestalima i u Srbiji

Potraga za 21 nestalih, među kojima 19 Južnokorejaca, se nastavlja
10722 pregleda 1 komentar(a)
Dunav jutros nakon nesreće, Foto: Reuters
Dunav jutros nakon nesreće, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2019. 12:52h

Mađarska policija saopštila je danas da otvara krivičnu istragu o brodolomu na Dunavu u centru Budimpešte, u kojem je poginulo sedam južnokorejskih turista, kao i da se za nestalima traga sve do Srbije.

Brod je za sedam sekundi potonuo sinoć oko 22.00 u centru Budimpešte, kod zgrade parlamenta. Sedmoro povrijeđenih je u bolnici i njihovo stanje je stabilno.

"Otvorena je krivična istraga i policija sprovodi uviđaj na licu mjesta", izjavio je policijski zvaničnik Adrijan Pal novinarima.

Po jakoj kiši, turistički brod "Sirena" potonuo je posle sudara sa većim brodom, rekao je Pal.

Policija je na konferenciji za novinare prikazala snimak nesreće sa obližnjeg mosta.

Potraga za 21 nestalih, među kojima 19 Južnokorejaca, se nastavlja. Na brodu koji je potonuo bila su dva člana posade mađarske nacionalnosti.

Pal je rekao da zbog brzine toka Dunava spasioci tragaju za nestalima i u Srbiji, kroz koju rijeka protiče poslije Mađarske.

Vodostaj Dunava je visok uslijed obilne kiše, struje su jake, a temperatura vode između 10 i 15 stepeni.

Kompanija Viking, u čijem je vlasništvu brod koji se sudario sa "Sirenom", saopštila je da niko na njenom plovilu nije povrijeđen i da sarađuje sa mađarskim vlastima u istrazi.

Portparol kompanije u čijem je vlasništvu bio brod "Sirena" rekao je da nije bilo prijavljenih tehničkih problema. "U pitanju je bila rutinska turistička vožnja", rekao je.

Policija je saopštila da su kapetani oba broda bili iskusni profesionalci.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da turisti na brodu koji je potonuo nisu nosili pojaseve za spasavanje.