Spora vožnja američkih transportera izazvala kolaps u Češkoj: "Udarili i u kamion"

"To je krizno stanje koje rješavamo. Moraju da napuste autoput i sačekaju noć", rekao je češki premijer Andrej Babiš
3186 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Češka vlada zaustavila je dio konvoja američkih vojnika koji prolaze kroz Češku na putu iz Nemačke na vojne vježbe NATO u Mađarskoj i Rumuniji zato što je spora vožnja oklopnih transportera na dionicama na kojima su radovi izazvala potpuni kolaps saobraćaja na glavnom autoputu Prag-Brno i ka slovačkim granicama.

"To je krizno stanje koje rješavamo. Moraju da napuste autoput i sačekaju noć. Njima se stalno dešavaju kvarovi a još je u njih udario i poljski kamion", kazao je danas češkom tabloidu "Blesk" premijer Andrej Babiš.

Prema prvobitnom planu američki konvoj od 350 vozila i 800 vojnika počeo je da prelazi njemačko-češke granice u srijedu uveče, u 14 grupa, sa razmakom od sat vremena između svake. Dok je prethodnica konvoja prošla tokom vikenda bez problema, danas su već toliko usporili saobraćaj ionako otežan zbog radova na nekim dionicama, da su vozila ostala da stoje u kilometarskim kolonama.

Jutrošnji sudar poljskog kamiona sa jednim od vozila iz konvoja, južno od Brna zaustavio je takođe potpuno saobraćaj na autoputu D2 iz Brna za Bratislavu, javlja češki javni radio servis "Radiožurnal".

"Pet grupa od ukupno 14 već je prešlo u Slovačku. Šest se nalazi na autoputu D1. Zbog aktuelne situacije u saobraćaju operativno su zaustavljene tri grupe konvoja. U zavisnosti od stanja u saobraćaju nastaviće uveče put u Slovačku", kazala je češkim medijima portparolka Generalštaba Armije Češke Magdalena Dvoržakova.

Glavni krivac za haos i kolaps saobraćaja na najopterećenijem češkom autoputu nije američki vojni konvoj čija vozila se kreću briznom od 50 do 80 km na čas, već radovi na više dionica koji i inače usporavaju važnju a gotovo onemogućavaju preticanje.

"Zbog kolona je Glavna direkcija autoputeva obustavila radove kod Jihlave kako bi saobrćaj u oba pravca mogao da se odvija u dvije trake", kazao je danas novinarima ministar saobraćaja Vladimir Kremlik.

Veći konvoji američke armije na putu za vježbe u drugim članicama NATO prolaze svake godine kroz Češku ali pažnju je izazvao samo prvi, 2015. godine kada su protivnici NATO organizovali proteste, dok su tokom puta Česi masovno dočekivali američke saveznike iz NATO dobrodošlicom a tada su organizovani i susreti u kasarnama i razgledanje vojnih vozila.

Bonus video: