Šefica njemačkih socijaldemokrata podnijela ostavku

Njemačke socijaldemokrate pretrpjele su težak poraz na nedavnim evropskim izborima
1291 pregleda 0 komentar(a)
Nales, Foto: Reuters
Nales, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2019. 12:01h

Predsjednica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Andrea Nales podnijela je danas ostavku na mjesto predsjednice stranke i poslaničkog kluba u Bundestagu, javlja Rojters.

Njemačke socijaldemokrate pretrpjele su težak poraz na nedavnim evropskim izborima, ali niko nije očekivao ostavku njihove šefice.

"Ovim potezom želim otvoriti mogućnost otvaranja procesa popunjavanja te dvije funkcije novim kadrovima", stoji u pismu kojim se obratila stranci.

"Rasprave unutar poslaničkog kluba i unutar stranke posljednjih dana su mi pokazale da podrška stranke, koja je potrebna za obavljanje te dvije funkcije, više ne postoji", obrazložila je svoju odluku.

Nales (48) se na čelu SPD-a nalazila od aprila 2018, a poslaničkog kluba od septembra 2017. godine. Bila je na čelu stranačke frakcije koja je htjela novi ulazak u koaliciju s Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU), a otpor protivnika tzv. velike koalicije u socijaldemokratskim redovima nije prestao, već se posljednjih dana intenzivirao.

Pada vlada?

Ova situacija mogla bi dovesti do pada njemačke vlade, piše Indeks. SPD će izabrati novog lidera koji će najvjerovatnije doći iz frakcije koja se i prije godinu dana protivila novoj velikoj koaliciji socijaldemokrata i demohrišćana.

Mediji pišu da je jedan od razloga za to taj što mogući novi predsjednik stranke Olaf Šolc, vicekancelar i ministar finansija smatra da ne treba nastaviti s velikom koalicijom.

Analitičari procjenjuju da bi ostavka Nales mogla pokrenuti proces ponovnog preispitivanja ulaska SPD-a u koaliciju što bi na kraju moglo rezultirati izlaskom socijaldemokrata iz vlade i novim izborima.

Socijaldemokrate su na evropskim izborima završili kao treća najjača stranka u zemlji, iza demohrišćana i Zelenih.

Bonus video: