NALAZI SE U KUĆNOM PRITVORU

Odbačene optužbe protiv Golunova

Pripadnici policije koji su učestvovali u hapšenju novinara Ivana Golunova su suspendovani sa posla u periodu provjere, rekao je ministar
705 pregleda 0 komentar(a)
Golunov, Foto: Reuters
Golunov, Foto: Reuters

Optužbe protiv ruskog istraživačkog novinara Ivana Golunova za trgovinu drogom u spornom slučaju koji je izazvao gnijev građanskog društva povučene su, saopštilo je danas rusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Golunov će danas biti oslobođen iz kućnog pritvora i optužbe protiv njega su povučene", rekao je ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev u saopštenju.

Kolokolcev je saopštio da će biti ukinuta mjera kućnog pritvora zbog odsustva dokaza da se Golunov bavio prodajom narkotika.

Pripadnici policije koji su učestvovali u hapšenju novinara Ivana Golunova su suspendovani sa posla u periodu provjere, rekao je ministar.

On je saopštio da će tražiti od predsjednika Vladimira Putina da šef za borbu protiv trgovine narkoticima Moskve bude smijenjen sa te funkcije. Istraživački novinar nezavisnog portala "Meduze" Golunov uhapšen je u centru Moskve 6. juna kada je išao na sastanak sa izvorom informacije. Kako je saopštila policija, pri pretresu njegovog ranca nađen je mefedron, a pri pretresu njegovog stana više od pet grama kokaina.

Nakon dva dana optužen je za prodaju narkotika u velikim razmjerama. Sud mu je odredio kaznu kućnog pritvora na dva mjeseca.

On je izjavio da je krivično djelo montirano i da je povezano sa njegovim istraživanjima o pogrebnom biznisu, čiji dohoci idu visokim činovnicima iz bezbjednosnih struktura.

Glavni urednik Meduze Igor Kolpakov rekao je da su novinaru prijetli posljednjih godinu dana.

Slučaj je privukao veliku pažnju i u Rusiji i u inostranstvu, usljed zabrinutosti da je Golunov možda uhapšen zbog rada za nezavisni portal Meduza.

Golunova su podržali mnogi poznati ruski novinari i javne ličnosti, a za sjutra je u Moskvi najavljen protest podrške.

Preporučujemo za Vas