Junker: Sporazum o Bregzitu neće se ponovo razmatrati s nasljednikom Tereze Mej

Junker je rekao da je imao utisak posljednjih mjeseci da je glavna preokupacija britanskih političara bila da smijene Terezu Mej, a ne da tragaju za aranžmanom sa EU
244 pregleda 0 komentar(a)
Junker, Foto: Reuters
Junker, Foto: Reuters

Neće biti novih pregovora oko sporazumu o razlazu između EU i Velike Britanije ko god bio nasljednik Tereze Mej na čelu britanske vlade, rekao je danas predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Više kandidata za nasljednika Tereze Mej, koja je u petak podnijela ostavku sa mjesta šefa Konzervativne stranke i samim tim šefa vlade, reklo je da žele ponovo da otvore pregovore o dogovoru o razlazu sa EU. Jedan od njih Boris Džonson, koji važi za favorita, zaprijjetio je i da neće platiti račun za Bregzit predviđen u već usaglašenom sporazumu.

"Neće biti ponovnog pregovaranja o sadržaju sporazumu o povlačenju" zaključenog između EU i britanske čelnice, upozorio je Junker u intervjuu objavljenom na sajtu politico.eu.

"To nije ugovor između Tereze Mej i Žan-Klod Junkera, to je ugovor između Velike Britanije i EU i treba da ga poštuje budući britanski premijer ko god on bio", rekao je Junker i ponovio da se neće ponovo pregovarati o tom sporazumu.

On je ponovio nešto što evropski lideri već mjesecima govore. Junker je međutim dodao da može biti razjašnjenja, preciziranja i dodatka kada je riječ o političkoj deklaraciji koja ide uz sporazum o razlazu.

Ta deklaracija koja nije dio sporazuma o razlazu treba da odredi obrise budućeg trgovinskog odnosa između Londona i EU.

Junker je rekao da je imao utisak posljednjih mjeseci da je glavna preokupacija britanskih političara bila da smijene Terezu Mej, a ne da tragaju za aranžmanom sa EU.

Na pitanje da li ima favorita među kandidatima da je zamijene, on je odgovorio odrečno.

EU već više mjeseci ponavlja da se ne može ponovo otvarati sporazum o odvajanju koji je britanski parlament tri puta odbacio.