"ONI KOJI MOGU DA IZVEDU AMBICIOZAN PLAN U NAREDNIH PET GODINA ZA EU"

Makron: Treba nam najbolji tim za Evropu

Makron je na navode da se su pozicije Njemačke i Francukse suprotstavljene po pitanju imenovanja i samih kandidata, naveo da su ”razgovori u toku” i najavio da će se tokom samita u Briselu sastati odvojeno i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel
922 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Emanuel Makron izjavio je da će u izboru kandidata za vodeća mjesta u institucijama EU podržati ”najjače osobe”, prenosi Tanjug.

Kako je objasnio, one koje mogu da iznesu ambiciozne planove za EU u narednih pet godina.

Makron je dolazeći na samit u Briselu na kome bi lideri EU trebalo da razgovaraju o imenovanjima za vodeća mjesta u institucijama za narednih pet godna, rekao da će Francuska imati konstruktivnu ulogu u stvaranju ”najboljeg tima za Evropu”.

Prema njegovim riječima, kandidati za najviše funkcije moraju da imaju ”znanje, ambiciju i kredibilitet”, i dodao da se prilikom izbora mora voditi računa i o ravnopravnoj rodnoj zasupljenosti imenovanih.

Makron je na navode da se su pozicije Njemačke i Francukse suprotstavljene po pitanju imenovanja i samih kandidata, naveo da su ”razgovori u toku” i najavio da će se tokom samita u Briselu sastati odvojeno i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pored izbora kandidata za vodeća mesta u EU, francuski predsjednik je posebno naglasio važnost razgovora o Strateškoj agendi Unije, i stavio na prvo mjesto razgovore o klimatskima promenama koji bi trebalo da vode karbonskoj neutralnosti EU do 2050. godine.

”Inicijativa je pokrenuta u Sibiju. Već 15 zemlja članica su je podržale i raste konsenzus oko ove ambiciozne odluke”, izjavio je Makron.

On je dodao da će se tokom samita u Brisleu razgovarati i o evropskom ekonomskom i socijalnom modelu, kao i da će dio razgovora biti posvećen spoljnim poslovima.

Preporučujemo za Vas