Evropu pogađa pakleni toplotni talas

Dolazak intenzivnog toplotnog talasa ponovno pokazuje kakav je učinak globalnog zagrijavanja na planetu, a takvi vremenski uslovi vjerovatno će biti sve češći, kažu meteorolozi
15957 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Meteorolozi su najavili da Evropljane naredne sedmice očekuje toplotni talas sa temperaturama do 40 stepeni Celzijusa u toplotnom talasu "neviđenom" za jun koji će zahvatiti velik dio zapadne Evrope.

Od Velike Britanije do Belgije i Grčke, toplotni talas stići će iz Magreba u Sjevernoj Africi i Španije sa visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom iduće sedmice.

U Njemačkoj meteorolozi predviđaju temperature do 37 stepeni Celzijusa u utorak, odnosno 38 u srijedu, a slično vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švajcarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOffice posebno je zabrinut zato što bi toplinski talas mogao podstaknuti "snažne oluje" pa je upozorio Britance da se pripreme na "vruće, vlažno i nestabilno" vrijeme.

Grčka će biti među zemljama najteže pogođenim toplotnim talasom as temperaturama do 39 stepeni Celzijusa već ovaj vikend, prenosi agencija Hina.

U Francuskoj se najavljuje "neviđen toplotni talas za mjesec jun" koji će, potući prethodne temperaturne rekorde za prvi mjesec ljeta.

Ljeta 2003., Francuska je pretrpjela intenzivni toplotni talas koji je izazvao smrt gotovo 15.000 uglavnom starijih osoba.

Od utorka će se temperature u Francuskoj popeti od 35 do 40 stepeni Celzijusa pa stanovnici ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

Dolazak intenzivnog toplotnog talasa ponovno pokazuje kakav je učinak globalnog zagrijavanja na planetu, a takvi vremenski uslovi vjerovatno će biti sve češći, kažu meteorolozi.

Bonus video: