NJEMAČKA KANCELARKA POZVALA NA BORBU

Merkel: Nasilni neonacisti treba da budu poraženi do korijena, bez ikakvog tabua

Valter Libke, lokalni političar vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) 2. juna je nađen ubijen metkom u glavu. Policija je zbog toga uhapsila jednog 45-godišnjaka povezanog s neonacističkim pokretom
853 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas na borbu "bez ikakvih tabua" protiv neonacista, nekoliko dana pošto je vjerovatni simpatizer neonacizma ubio njemačkog političara koji se zalagao za politiku Angele Merkel o prijemu migranata.

Nasilni neonacisti "treba da budu poraženi do korijena, bez ikakvog tabua", rekla je kancelarka u Dortmundu gdje se obilježava Nacionalni dan Protestantske crkve.

"Zato je država pozvana na tu borbu, a savezna vlada to shvata veoma veoma ozbiljno", dodala je ona.

Valter Libke, lokalni političar vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) 2. juna je nađen ubijen metkom u glavu.

Policija je zbog toga prošlog vikenda uhapsila jednog 45-godišnjaka povezanog s neonacističkim pokretom.

To ubistvo je uzdrmalo Njemačku gdje se strahuje od jačanja ekstremno desničarskog terorizma.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas je danas na Tviteru napisao da Njemačka "ima problem s terorizmom".

"Imamo više od 12.000 nasilnih ekstremnih desničara u zemlji. Oko 450 djeluje nezakonito uprkos nalozima za hapšenje. Treba još više da se borimo, ni milimetar više neprijateljima slobode!", dodao je Mas.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer je, "suočen sa veoma opasnim razvojem", najavio da će Vlada razmotriti moguće ustavne restrikcije za ekstremnu desnicu.

"To ubistvo me motiviše da učinim sve što je moguće kako bi se ojačala sigurnost", rekao je on danas za novine grupe "Funke".

Među predviđenim mjerama su ograničenje prava na izražavanje na internetu, uključujući i procesuiranje osoba koje "podstiču mržnju".

Međutim, taj ministar konzervativaca planira da ide i dalje od toga, istražujući mogućnost lišavanja ekstremista i osnovnih prava.

"Mi smo ministarstvo zaduženo za ustavna pitanja i ozbiljno ćemo razmotriti mogućnosti", rekao je Zehofer.

U srijedu je funkcioner CDU, Peter Tauber, rekao da bi "neprijatelje Ustava" trebalo lišiti slobode mišljenja i okupljanja.