OBEĆAO GRAĐANIMA

Džonson: Izlazimo iz EU 31. oktobra, uz dogovor ili bez njega

Džonson je kazao da ne želi Bregzit bez dogovora, ali da je neophodnio tu temu staviti na sto, kako bi Britanija mogla da dobije rezultat koji želi
1009 pregleda 4 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson, kojeg smatraju favoritom u trci za nasljednika premijerke Tereze Mej, obećao je da će izvesti Britaniju iz EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora sa EU, prenosi Rojters.

Džonson je u intervjuu za BBC naveo da ne želi Bregzit bez dogovora, ali da je neophodnio tu temu staviti na sto, kako bi Britanija mogla da dobije rezultat koji želi.

"Moramo da pronađemo način i pokažemo našim prijateljima i partnerima koliko smo ozbiljni u svojoj odluci. Moraju da shvate da je naša odluka o izlasku iz EU konačna. Moje obećanje je da izađemo iz EU na Noć jveštica, 31. oktobra", rekao je Džonson u intervjuu za BBC, prenosi Rojters.

On je zaprijetio Evropskoj uniji da će blokirati isplatu ugovorene naknade za "razvod" u iznosu od 39 milijardi funti (oko 44 milijarde eura) sve dok EU ne pristane na bolje uslove za izlazak Velike Britanije, prenosi RTS.

"Mislim da naši prijatelji i partneri moraju da shvate da novac neće biti isplaćen sve dok ne budemo imali jasniju sliku o daljem putu", rekao je Džonson.

Boris Džonson i britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant boriće se za funkciju britanskog premijera i lidera britanske Konzervativne stranke, pošto su osvojili najviše glasova u stranačkoj trci za lidera.

Džonson i Hant će se takmičiti u drugom krugu koje će odlučiti od oko 160.000 članova Konzervativne partije, koji će pisanim putem glasati do 21. jula, a pobjednik će biti objavljen 22. jula.

Konzervativci biraju novog lidera nakon što je Tereza Mej objavila da podnosi ostavku pošto nije uspjela da sprovede Bregzit.

Preporučujemo za Vas