Merkel s Makronom u Parizu: Više nego ikad je potrebno da Evropa djeluje ujedinjeno

"Mi se ne slažemo uvijek odmah od početka ali Francuska i Njemačka su mnogo toga ostvarile zajedno", rekla je Merkel
4 komentar(a)
Emanuel Makron, Angela Merkel, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2018. 20:10h

Njemačka kancelarka Angela Merkel dopotuvala je danas u Pariz gdje s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom treba da pripreme "jasne i ambiciozne" reforme Evropske unije oko kojih žele da se dogovore do juna mjeseca.

Dvoje vođa su u obraćanju novinarima insistirali na potrebi da se nađu rješenja za brojne izazove kojima je suočena Evropa - migrantska kriza, rast euroskeptičkih grupa unutar EU, međunarodne diplomatske teznije i reforme evropskih institucija.

Makron je Angeli Merkel predložio da se do juna uspostavi jasna mapa puta za reformisanje Evropske unije.

"Danas se otvara važna faza, u kojoj ćemo imati mnogo da uradimo oko kratkoročnih odluka i da odredimo srednjoročne i dugoročne perspektive za našu Evropu, koja je još neophodnija nego prije nekoliko mjeseci", rekao je francuski predsjednik.

Njemačka kancelarka, kojoj je ovo prvo putovanje u inostranstvo od kada je na dužnost stupila njena nova vlada poslije dugotrajnih i mukotrpnih pregovora, rekla je da "ima volju" da do toga dodje i da "vjeruje da to mogu" da ostvare.

"Više nego ikad je potrebno da Evropa djeluje ujedinjeno u geopolitičkoj situaciji gdje je multilateralizam pod pritiskom", rekla je ona.

Francuski predsjednik je mjesecima čekao da se njemačka politička situacija stabilizuje da bi mogao ponovo da krene u ostvarivanje svog plana o reformi EU.

"Mi se ne slažemo uvijek odmah od početka ali Francuska i Njemačka su mnogo toga ostvarile zajedno", rekla je Merkel.

Francuski predsjednik je dao više predloga za institucionalne reforme za Evropu, kao što je evropski budžet ili jedan ministar finansija za eurozonu, ali izgleda da će pregovori biti delikatni pošto je Merkel vezana koalicionim sporazumom u svojoj zemlji.

Makron je rekao da predlažu da se do juna izradi mapa puta u kojoj bi se iznijele predložene reforme u evuozoni, oko migrantske politike, odbrane, trgovine, istraživanja, obrazovanja i drugih oblasti.

Evropski samit koji bi mogao da bude važan, treba da se održi 28. i 29. juna.

Dvoje vođa su takođe ponovili svoju solidarnost sa Londonom u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji, u slučaju u kome po riječima Makrona "sve navodi da se vjeruje da je Rusija vodila te pokušaje ubistva".

Bonus video: