Mej pozvala Putina da prekine mere destabilizacije

Britanska premijerka je tokom sastanka s Putinom rekla da "posjeduje neoborive dokaze da je Rusija odgovorna" za taj napad trovanjem
1747 pregleda 2 komentar(a)
Mej i Putin na sastanku, Foto: Reuters
Mej i Putin na sastanku, Foto: Reuters

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je danas u Osaki na marginama samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine "mjere destabilizacije koje predstavljaju prijetnju Velikoj Britaniji i njenim saveznicima".

U protivnom neće biti normalizacije bilateralnih odnosa, upozorila je britanska premijerka, koja se prvi put sastala s Putinom od afere trovanja 2018. bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Premijerka je tokom sastanka s Putinom rekla da "posjeduje neoborive dokaze da je Rusija odgovorna" za taj napad trovanjem.

Tereza Mej je rekla da je i pored toga otvorena za mogućnost "drugačijeg odnosa sa Rusijom i da je na Rusiji da izabere drugačiji put" od destabilizirajućeg.

Britanske vlasti su prije tog sastanka insistirale da razgovor između premijerke i ruskog predsjednika ne predstavlja "normalizaciju bilateralnih odnosa".

Putin je početkom juna rekao da je "okrenuo stranicu" koja se odnosi na špijune i napade, u odnosima sa Velikom Britanijom.

Skripalj i njegova ćerka su 4. marta 2018. godine pronađeni u besvesnom stanju na jednoj klupi u Solsberiju. Nedjeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici pošto su otrovani.

London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je odbacila te optužbe.

Afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane, i Rusije s druge strane, a i jedna i druga strana su protjerale veliki broj diplomata.