Česi poručili Zemanu: Ne damo ti javni servis, nije ovo Rusija

Oko 4.000 Čeha donijelo je sinoć i zastave EU, ambleme Češke televizije i transparente
7 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2018. 08:59h

Hiljade Čeha izašle su sinoć na poziv umjetnika i studenata na Vaclavski trg u Pragu da protestuju protiv predsjednika Miloša Zemana.

Oni protestuju i protiv Zemanovih sve češćih nebiranih napada na novinare i češki javni TV servis uz parolu "Zemane, ne damo Češku televiziju".

"Napadi predsjednika Zemana na medija i slobodu govora u njegovom govoru na inauguraciji ponovo su potvrdili dugoročni trend napada punog mržnje na one novinare koji javnosti daju pluralni i nezavisni pogled na našu politiku i društvo. Izgleda da predsjednik i njegovi politički saveznici žele da oni odlučuju šta je istina, a šta laž i ne podnose kritiku", objasnili su organizatori zašto zovu Čehe da protestuju na ulicama.

Organizatori su pozivajući Čehe da brane Češku televiziju od predsjednikovih napada i zahtjeva lidera čeških ekstremista Tomija Okamure da ČT pređe u ruke države zajedno sa javnim radio servisom i javnom češkom novinskom agencijom ČTK upozorili da takvi napadi dobijaju poseban značaj nakon brutalnog ubistva slovačkog investigativnog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice zbog njegovog pisanja o korupciji i infiltriranju kalabrijske mafije u blizinu političare vladajuće slovačke stranke SMER.

Zeman je u govoru nakon polaganja zakletve i početka drugog petogodišnjeg mandata 8. marta optužio Češku televiziju, koju već godinama bojkotuje, uticajni privredni list Hospodaržske novini, nezavisni nedeljnik Respekt i portal Aktualne.cz da manipulišu sa stavovima ceške javnosti.

Zeman je takođe posavjetovao poslanicima trik kako da pre istek mandata i bez obrazloženja smijene rukovodstvo Češke televizije, tako što ne bi usvojili dva godišnja izvještaja o radu ČT, pošto su se neočekivano pred poslanicima našla ođednom dva izvještaja jer zbog parlamentarnih izbora u oktobru nisu stigli da ih usvoje jedan po jedan.

Na Vaclavski trg oko 4.000 Čeha donijelo je sinoć i zastave Evropske unije, ambleme Češke televizije i transparente sa glavnom parolom protesta "Zemane ne damo ČT", "Okamura - dijagnoza fašizam", "41 godina totalitarnog režima je dosta" ali i transparente protiv premijera u ostavci Andreja Babiša kome je Zeman povjerio da ponovo sastavi vladu.

Uz glavne parole u odbranu novinara masa je skandirala Zemanu "Češka nije Rusija", "Putinova drolja", "Miloša u koš" a takođe kao odgovor na komentare nekih političara ko ih plaća "Mi smo ovdje besplatno" i "Nismo septička jama".

Demonstranti su minutom ćutnje na kraju odali poštu ubijenom slovačkom novinaru Janu Kucijaku a u znak solidarnosti sa Slovacima koji su masovno poslije ubistva novinara izlazili na ulice da traži pristojnu Slovačku i istragu ubitstva Kucijaka i njegove vjerenice i ostavku vlade, otpevali su cijelu staru Čehoslovačku himnu, sastavljenu od današnje češke i slovačke himne.

Burnim aplauzima "Sada još Babiš" je dočekana vijest da je, da smiri uzavrelu situaciju i krizu u zemlji, slovački premijer Robert Fico ponudio ostavku.

Bonus video: