Predsjednik Slovačke prihvatio ostavku Fica, novi premijer će opet biti iz vladajuće stranke

Tako bi se izbjegli i vanredni izbori, pošto bi Kiska imenovao novog premijera ponovo iz stranke SMER, saopštio je danas lider najmanjeg partnera u vladi, Most-Hid, Bela Bugar
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2018. 11:02h

Slovački predsednik Andrej Kiska pristao je na ponudu premijera Roberta Fica da se duboka kriza u Slovačkoj povodom ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice riješi tako što bi Fico podnio ostavku.

Tako bi se izbjegli i vanredni izbori, pošto bi Kiska imenovao novog premijera ponovo iz stranke SMER, saopštio je danas lider najmanjeg partnera u vladi, Most-Hid, Bela Bugar.

"Predsjednik Kiska pristao je na to da nakon najavljene ostavke Fica predloži novog premijera iz stranke SMER. Svih 14 poslanika Mosta-Hid potpisalo je podršku takvoj novoj vladi", kazao je lider stranke slovačkih Mađara na konferenciji za novinare u Bratislavi.

Još prije predsjednika, opozicije i desetina hiljada ljudi na demonstracijama za pristojnu Slovačku i nezavisnu istragu ubistva novinara upravo je Bela Bugar kao lider najmanjeg partnera u vladi postavio ultimatum premijeru Ficu da izgubljeno povjerenje Slovaka u državu i skandal da u Slovačkoj, članici Evropske unije može da bude ubijen novinar zbog onog što piše može da se riješi samo hitnim ostavkama, prije svega ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka i temeljnim izmjenama u vladi.

Organizatori protesta Za pristojnu Slovačku koji su na Trg slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi uspjeli u pohodu solidarnosti sa novinarima a protiv bahate korumpirane vlasti izvedu 2. i 9. marta desetina hiljada Slovaka širom zemlje, najviše od Plišane revolucije, saopštili su danas da im ostavka i nova vlada koju je najavio Fico više nije dovoljna i da traže vanredne izbore.

"Uvjeren sam da ostavka i nova vlada mogu da smire napetu situaciju. To je ono što su tražili organizatori protesta", kazao je, danas Bela Bugar.

Organizatori protesta, prijatelji ubijenog novinara i njegove kolege i mladi koji su prošle godine uspješno organizovali pohode protiv korupcije u Slovačkoj, pozvali su međutim Slovake da i narednog petka izađu na proteste u Bratislavi i ukupno 30 gradova u Slovačkoj i pred slovačke ambasade u svijetu.

"Robert Fico, Andrej Danko a posebno Bela Bugar svojom odlukom prevarili su i ponizili cijelu građansku javnost. Nastojanje da po svaku cijenu zadrže vlast dokaz je da žele da počiste pod tepih sve korupcionaške afere. Afere o kojima je pisao ubijeni novinar Jan Kucijak", saopštili su organizatori da se protesti nastavljaju dok se Slovaci ne izbore za vanredne parlamentarne izbore.

Vladajuća koalicija i Fico odluku da nastave sa drugim premijerom i sa promenjenom najmanje trećinom ministara pravdaju potrebom da se vanredni izbori ne održe u haosu i uzavreloj atmosferi jer bi to ugrozilo stabilnost Slovačke.

Najnovije ankete raspoloženja birača agencije Fokus pokazuju da najviše političkih poena kod Slovaka u sadašnjoj krizi osvajaju nacionalisti i ekstremisti iz Narodne stranke Naša Slovačka Marijana Kotlebe koje predsjednik Kiska otvoreno naziva fašistima, i kao i premijer Fico ih bojkotuje a koji se sada bliže granici od 10 odsto povjerenja birača sa osam odsto koliko su osvojili na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Bonus video: