PRIJEVREMENI IZBORI U NEDJELJU

Anketa u Grčkoj: Kraj za Ciprasa, Nova demokratija osvojiće više od 150 mjesta

Od ukupnog broja ispitanika, 36 odsto je izjavilo da bi voljelo da Nova demokratija sama formira vladu, dok samo njih 15 odsto želi jednostranačku vladu vladajuće Sirize
1787 pregleda 0 komentar(a)
Cipras, Foto: Reuters
Cipras, Foto: Reuters

Opoziciona stranka Nova demokratija u Grčkoj osvojiće osam odsto više glasova u odnosu na vladajuću Sirizu na prijevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji u nedjelju, pokazalo je posljednje istraživanje agencije "Pulse", prenosi Tanjug.

Rezultati ankete su pokazali da će Nova demokratija osvojiti 36 odsto glasova, a vladajuća SIRIZA 28 odsto, prenosi grčki list Katimerini.

Prema tom istraživanju, Pokret za promjene (KINAL) će dobiti sedam odsto glasova, Komunistička partija Grčke pet odsto, desničarska Zlatna zora četiri odsto, dok će "Grčko rješenje" i MeRA25 biti na pragu cenzusa sa tri odsto podrške birača.

U ovom istraživanju se navodi da bi opoziciona Nova demokratija osvojila jasnu većinu mandata, između 155 i 159, od ukupno 300 poslaničkih mjesta u grčkom parlamentu.

Od ukupnog broja ispitanika, 36 odsto je izjavilo da bi voljelo da Nova demokratija sama formira vladu, dok samo njih 15 odsto želi jednostranačku vladu vladajuće Sirize.

Na pitanje ko bi bio najbolji premijer Grčke, 37 odsto ispitanika odabralo je lidera Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa, dok 31 odsto pruža podršku aktuelnom premijeru Aleksisu Ciprasu da formira novu vladu.

Od ukupnog broja ispitanika, 69 odsto njih smatra da će na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj pobijediti Nova demokratija, dok je 19 odsto izabralo Sirizu.

Takođe, 87 odsto ispitanika je reklo da će glasati na izborima.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj će biti održani u nedjelju 7. jula na zahtjev premijera Aleksisa Ciprasa, usljed loših rezultata njegova stranke SIRIZA koja je na izborima za Evropski parlament u maju osvojila skoro deset odsto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju.

Preporučujemo za Vas