Napeta debata Džonsona i Hanta: Bregzit glavna tema

Dok je Džonson igrao na kartu optimizma, Hant se opredijelio za iskrenost pitajući svog protivnika koliko su njegove obećane obaveze čvrste i da li će, ukoliko postane britanski premijer i ne dođe do Bregzita 31. oktobra, podnijeti ostavku
798 pregleda 0 komentar(a)
Džonson i Hant, Foto: Reuters
Džonson i Hant, Foto: Reuters

Pitanje istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) dominiralo je tokom napete debate Borisa Džonsona i Džeremija Hanta, kandidata za lidera vladajuće Konzervativne stranke, koji će ujedno biti i britanski premijer.

Dok je Džonson sinoć igrao na kartu optimizma, Hant se opredijelio za iskrenost pitajući svog protivnika koliko su njegove obećane obaveze čvrste i da li će, ukoliko postane britanski premijer i ne dođe do Bregzita 31. oktobra, podnijeti ostavku.

Džonson od početka kampanje ponavlja da će Velika Britanija izaći iz članstva u Uniji 31. oktobra, sa ili bez dogovora o Bregzitu.

Džonson, inače bivši šef diplomatije i favorit za premijersko mjesto, izbjegao je najprije direktan odgovor Hantu ali je kasnije rekao: "Ne želim da u EU misle da će favorizovati moju ostavku tako što bi odbila postizanje dogovora".

Hant je na to odgovorio da je Džonsonu dakle samo važno da postane premijer.

Obojica žele da se ponovo pregovara sa EU o uslovima razlaza.

Hant je tokom debate hvalio svoje sposobnosti pregovaranja, dok je Džonson stavio do znanja da neće popustiti pred EU.

Džonson i Hant su pored Bregzita razgovorali i o specijalnim odnosima sa SAD, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp kritikovao Terezu Mej i njene napore o Bregzitu.

Tramp je takođe kritikovao britanskog ambasadora u SAD Kima Deroka poslije curenja u medijima njegovih diplomatskih dopisa u kojima je Tramp označen kao nesposoban.

Hant je osudio Trampove kritike, dok je Džonson rekao da je sam kritikovao Terezu Mej i da ima veoma dobre odnose sa Bijelom kućom.