Džonson će biti novi premijer Velike Britanije: Ciljevi su Bregzit, ujedinjavanje zemlje i pobjeda nad Korbinom

Džonson je rekao da će mnogi sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali u Konzervativnoj partiji "niko nema monopol na mudrost"
9243 pregleda 13 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2019. 13:34h

Boris Džonson biće novi premijer Velike Britanije javljaju britanski mediji.

Džonson je pobijedio sadašnjeg šefa diplomatije Džeremija Hanta u trci za novog lidera Konzervativne partije.

On će na mjestu premijera naslijediti Terezu Mej.

Džonson će sjutra postati premijer, a glavno pitanje koje ga na funkciji čeka je Bregzit.

Džonson je rekao u svom pobjedničkom govoru da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita i ujedinjavanje zemlje.

"Cilj je sprovođenje Bregzita, ujedinjavanje zemlje, pobjeda nad Džeremijem Korbinom (lider Laburističke partije). I to ćemo učiniti", rekao je Džonson nakon što je proglašen za pobjednika na partijskim izborima.

On je naveo da će donijeti zemlji novu energiju i duh da je moguće učiniti nešto.

"Danas, u ovom ključnom momentu naše istorije, moramo da pomirimo dva plemenita instinkta - želju za slobodnom trgovinom i saradnjom s našim partnerima, i istovremenu podjednako duboku želju za demokratskom vladom u ovoj zemlji", izjavio je novi lider konzervativaca.

Prema njegovim riječima, mnogi će sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali u Konzervativnoj partiji "niko nema monopol na mudrost".

Džonson se zahvalio svom rivalu Džeremiju Hantu na kvalitetnoj kampanji i dosadašnjoj premijerki Terezi Mej na "izuzetnoj službi partiji i zemlji.

I Džonson i Hant su tokom kampanje stajali na stanovištu da je Bregzit bez sporazuma o istupanju prihvatljiv.

Neki ministri su najavili ostavke u slučaju Džonsonove pobede zbog stava o Bregzitu, a ministarka obrazovanja En Milton je već podnijela ostavku.

Do izbora u Konzervativnoj partiji je došlo poslije ostavke Tereze Mej nakon niza poraza u parlamentu vezanih za Bregzit.

Predsjedavajući Konzervativne partije Brendon Luis je rekao da su izbori na najbolji način pokazali vrijednosti partije i pozvao stranku da stane iza novog lidera i podrži ga.