Tereza Mej održala oproštajni govor, ispraćena aplauzima poslanika

Bivša premijerka je vođi opozicije Džeremiju Korbinu predložila da, kao i ona, podnese ostavku
778 pregleda 0 komentar(a)
Tereza Mej u parlamentu, Foto: Reuters
Tereza Mej u parlamentu, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2019. 19:05h

Britanski poslanici ovacijama su ispratili bivšu premijerku Terezu Mej nakon njenog posljednjeg, povremeno emotivnog pojavljivanja na dužnosti u parlamentu.

Činilo se kako je 62-godišnja Mej jedva suzdržavala suze dok se na odlasku zaustavila kako bi se rukovala s predsjednikom Donjeg doma, Džonom Berkovom.

Dužnost će kasnije zvanično predati svom nasljedniku Borisu Džonsonu.

"Kasnije danas ću se vratiti u poslaničke klupe i to će biti prvi put u 21 godinu, što će biti zaista velika promjena", rekla je Mej poslanicima na završetku svoje posljednje nedjeljne sjednice u parlamentu.

Dok je hvalila vezu između poslanika i njihovih birača, nazvavši je "temeljem naše parlamentarne demokratije", glas joj je zadrhtao te je dodala: "Dužnost služenja našim biračima ostaće i dalje moja najveća motivacija".

Pozvala i Korbina da podnese ostavku

Bivša premijerka je tokom parlamentarne sjednice zadala i posljednji udarac vođi opozicije Džeremiju Korbinu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku s dužnosti, prenosi Hina.

"Mislim da bi svoj odnos s njim mogla završiti ovime - kao čelnica stranke koja je prihvatila da je njeno vrijeme prošlo, možda je sada vrijeme da on učini isto", kazala je Mej dobivši velik aplauz svojih konzervativnih poslanika i uzvike "još".

Tokom jednosatne sjednice, koju je njen suprug Filip posmatrao s galerije, sve su političke strane bivšoj premijerki odale priznanje za javno djelovanje i osjećaj dužnosti, uprkos tome što su jasno izražavali neslaganje s mnoštvom njenih odluka.

Na televizijskom snimku novinarskog helikoptera iznad parlamenta vidjelo se kako se osoblje parlamenta postrojilo u dvorištu, aplaudiralo i fotografisalo događaj, dok je premijerka na odlasku hodala do automobila kojim se posljednji put vratila u kancelariju u Dauning Stritu.

Zvanično će kraljici podnijeti ostavku

Očekuje se kako će tamo održati kratak govor prije odlaska kraljici Elizabeti kojoj će zvanično podnijeti ostavku i predložiti Džonsona za mandatara za formiranje nove vlade.

Mej je mjesto premijerke preuzela nakon referenduma 2016. u kojem je izglasan izlazak iz Evropske unije, a ostavku podnosi nešto više od tri godine nakon što nije uspjela sprovesti Bregzit, te je njen sporazum s Evropskom unijom o odlasku u duboko podijeljenom parlamentu odbijen tri puta.

Britanski ministar finansija Filip Hamond takođe je u srijedu podnio ostavku jer je i ranije obećao da će radije otići nego služiti u vladi premijera Borisa Džonsona.

Hamond, koji se žestoko protivi odlasku iz Evropske unije bez sporazuma, rekao je kako je privredu ostavio u stanju kojem će njegovom nasljedniku dopustiti da se odluči između smanjenja poreza, veće potrošnje ili bržeg smanjenja duga ako iz EU izađu bez problema.

"Nakon decenije kada zbog posljedica recesije iz 2008. i 2009. nismo imali izbora, ovo sada je luksuz koji bi naši nasljednici trebalo mudro da iskoriste", rekao je Hamond.