Džonson imenovao nove ministre finansija, spoljnih i unutrašnjih poslova

Sadžid Džavid je prvi političar iz neke etničke manjine postavljen na mjesto ministra finansija
1577 pregleda 0 komentar(a)
Novi ministar finansija Sadžid Džavid, Foto: Reuters
Novi ministar finansija Sadžid Džavid, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je danas Sadžida Džavida za novog ministra finansija, što je jedno od najviših funkcija u kabinetu i Dominika Raba za ministra spoljnih poslova.

Džavid, bivši bankar i ministar unutrašnjih poslova, biće zadužen za potrošnju i ekonomsku politiku u Džonsonovoj vladi. On je prvi političar iz neke etničke manjine postavljen na mjesto ministra finansija.

Za ministarku unutrašnjih poslova umjesto Džavida imenovana je Priti Patel.

Džonson je izabrao Dominka Raba da vodi britansku diplomatiju, saopštio je danas Dauning strit. Rab je evroskeptik koji potiče iz nove garde britanskih konzervativaca.

Četrdesetpetogodišnji Rab je prošle godine podnio ostavku u vladi Tereze Mej u znak protivljenja njenoj strategiji o Bregzitu koju je smatrao suviše pomirljivom prema Evropskoj uniji. On zamjenjuje Džeremija Hanta, glavnog rivala Borisa Džonsona za premijersku poziciju.

Džonson je Hantu ponudio drugo mjesto u svom kabinetu koje je Hant odbio i objavio da napušta vladu.

Džonson formira danas vladu poslije preuzimanja dužnosti premijera. U njoj neće biti mnogi ministri koji su služili za vrijeme njegove prethodnice Tereze Mej. Više od polovine njih su ili podnijeli ostavke, ili su otpušteni.

Bonus video: