Austrija: Dva Srbina i Turčin "zaradili" 2.5 miliona eura prevarama penzionera

Da bi bili uvjerljiviji, koristili su se manipulisanim telefonskim vezama imitirajući austrijski broj za hitne pozive policiji - 133. Kada bi jedan od osumnjičenih uvjerio neku od žrtava da bi joj mudrije bilo ušteđevinu predati u ruke policije, njegov bi saučesnik već bio na vratima sa lažnom policijskom značkom spreman da preuzme novac
4143 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Tri prevaranta koji su se predstavljali kao policajci uvjerili su više desetina bečkih penzionera da im predaju svoju ušteđevinu na čuvanje u ukupnom iznosu 2,5 miliona eura, objavila je policija u austrijskoj prijestonici.

Kriminalci širom Evrope mjesecima se koriste tim lukavstvom, ipak trojica muškaraca privedenih u Austriji, od kojih su dvojica iz Srbije, a jedan je državljanin Turske, čini se radili su nezavisno od mreže iz drugih država, rekao je portparol policije za njemačku agenciju dpa.

Od novembra su trojica muškaraca telefonski pozivali penzionere i predstavljali se kao agenti kriminalističke policije koji istražuju slučajeve provale.

Da bi bili uvjerljiviji, koristili su se manipulisanim telefonskim vezama imitirajući austrijski broj za hitne pozive policiji - 133. Kada bi jedan od osumnjičenih uvjerio neku od žrtava da bi joj mudrije bilo ušteđevinu predati u ruke policije, njegov bi saučesnik već bio na vratima sa lažnom policijskom značkom spreman da preuzme novac.

Policija je objavila da ipak nisu svi penzioneri "nasjeli" - od nekoliko stotina poziva prevare su im uspjele u najmanje 38 slučajeva. Jedan od dvojice Srba priznao je optužbe koje mu se stavljaju na teret, a druga dvojica brane se ćutanjem.

Bonus video: