RAZGOVARAO SA BRITANSKIM PREMIJEROM

Junker Džonsonu: Sporazum Londona i Brisela o Bregzitu jedini mogući za EU

Junker je rekao da je Evropska komisija spremna da sarađuje s Velikom Britanijom
763 pregleda 0 komentar(a)
Junker, Foto: Reuters
Junker, Foto: Reuters

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas novom britanskom premijeru Borisu Džonsonu da je sporazum o Bregzitu koji su London i Brisel postigli jedini mogući sporazum za Evropsku uniju (EU), izjavila je Junkerova portparolka.

"Predsjednik Junker je telefonom razgovarao s britanskim premijerom Borisom Džonson i, nakon što ga je saslušao, rekao mu je da je sporazum o razlazu najbolji i jedini moguć za EU", rekla je Mina Andrejeva.

Junker je rekao da je Evropska komisija spremna da sarađuje s Velikom Britanijom na dopunjavanju političke deklaracije uz sporazumu o razlazu i da razmotri sve predloge pod uslovom da su u skladu s dogovorom.

Andrejeva je dodala da su Džonson i Junker razmijenili brojeve svojih telefona i dogovorili se da "budu u kontaktu".

"Evropska komisija je narednih nedjelja na raspologanju Velikoj Britaniji ako želi razgovore i da objasni detaljnije svoj stav", dodala je ona.

Novi britanski premijer je danas izjavio da bi radije da Velika Britanija napusti EU uz sporazum, ali da su odredbe sporazuma o razlazu koji je Tereza Mej zaključila sa Evropskom unijom "neprihvatljive".

Po njegovim riječima, ukoliko sporazum treba da bude zaključen, iz njega treba ukloniti odredbu o "bekstopu", mehanizmu koji treba da obezbijedi da između Sjeverne Irske i Irske ne bude takozvane "tvrde granice" poslije izlaska Velike Britanije iz Unije.

Međutim, evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije je u dopisu članicama EU naveo da je "to očigledno neprihvatljivo" i dodao da bi EU trebalo da se pripremi za Bregzit bez dogovora.

Preporučujemo za Vas