Džonson Merkelovoj: Dogovor moguć samo uz ukidanje bekstopa

"Premijer je ponovio ono što je juče poručio pred poslanicima, a to je da je parlament tri puta odbacio sporazum o Bregzitu i da Velika Britanija mora da se pripremi za alternativu - odlazak iz Evropske unije 31. oktobra bez dogovora", naveo je portparol
1214 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson rekao je njemačkoj kancelarki Angeli Markel da je jedini način da bude postignut sporazum o Bregzitu ukidanje takozvanog bekstopa, zaštitnog mehanizma za granicu sa Irskom, saopštio je danas njegov portparol.

"Premijer je ponovio ono što je juče poručio pred poslanicima, a to je da je parlament tri puta odbacio sporazum o Bregzitu i da Velika Britanija mora da se pripremi za alternativu - odlazak iz Evropske unije 31. oktobra bez dogovora", naveo je portparol, prenosi Rojters.

On je dodao da je Džonson njemačkoj koleginici rekao da je jedino rješenje koje bi omogućilo napredak ka dogovoru ukidanje bekstopa.

Portparol je naveo da su se Džonson i Merkel dogovorili da ostanu u kontaktu.

Njemačka vlada je ranije danas saopštila da je kancelarka Angela Merkel s novim britanskim premijerom Borisom Džonsonom telefonom razgovarala o Bregzitu i bilateralnim odnosima.

U tom saopštenju nije navedeno mnogo detalja o ovom telefonskom razgovoru, osim da je Merkel Džonsonu poželjela sreću na novom poslu i pozvala ga da uskoro posjeti Berlin.

Bonus video: