Velika Britanija protjeruje 23 ruskih diplomata: "Niste dobrodošli"

"Suspendovaćemo sve bilateralne odnose sa Rusijom i povlači se poziv ministru Lavrovu za posjetu Velikoj Britanij i poručujem Rusiji da ne očekuju članove vlade niti članove kraljevske porodice na Svjetskom prvenstvu u Rusiji", kazala je Mej. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne prihvata "neosnovane" optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2018. 18:03h

Velika Britanija će protjerati 23 ruskih diplomata u sklopu odgovora na trovanje bivšeg dvostrukog agenta u južnoj Engleskoj, kazala je britanska premijerka Tereza Mej.

Prema pisanju ostrvskih medija, diplomate moraju napustitiu zemlju u roku od sedam dana.

Njene riječi u britanskom parlamentu stigle su nakon što je Moskva odbila rok koji je Britanija dala Rusiji da objasni šta se dogodilo u slučaju napada nervnim agensom na bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer.

"Onima koji žele da nam naude jednostavno poručujem - niste dobrodošli", rekla je Mej i dodala da su svi oni koji nemaju zle namjere prema njihovoj zemlji i dalje dobrodošli.

"Suspendovaćemo sve bilateralne odnose sa Rusijom i povlači se poziv ministru Lavrovu za posjetu Velikoj Britanij i poručujem Rusiji da ne očekuju članove vlade niti članove kraljevske porodice na Svjetskom prvenstvu u Rusiji", dodala je Mej.

Odnosi između dvije zemlje posljednjih dana su pogoršani, a Britanija je proširila istragu oko incidenta i traži od prijateljskih zemalja da povećaju pritisak na Rusiju, dok je Moskva zaprijetila da će se osvetiti svim kaznenim mjerama, prenosi agencija Hina.

"Ovo predstavlja nezakonitu upotrebu sile od strane ruske države protiv Ujedinjenoga Kraljevstva i zbog toga se na nju mora odgovoriti čvrsto i jasno", rekla je Mej.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je izjavio da vjeruje da iza trovanja bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripala "vrlo vjerovatno" stoji Rusija.

"Izražavam punu solidarnost sa britanskom premijerkom nakon brutalnog napada iza kojeg, vrlo vjerovatno, stoji Moskva", napisao je Tusk na Twitteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne prihvata "neosnovane" optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju u bolnici poslije trovanja. Detektiv koji je reagovao u incidentu se takođe razbolio.

Kosačev: Britanija igra prljavu igru

Predsjedavajući Spoljnopolitičkog komiteta ruskog parlamenta Konstantin Kosačev rekao je da britanske optužbe na račun Rusije zbog trovanja nekadašnjeg špijuna predstavljaju pokušaj Londona da popravi svoj međunarodni položaj.

Kosačev je britanske akcije osudio kao "zlobne i cinične" i dodao da optužbe na račun Rusije predstavljaju "prljavu igru" s ciljem da se "povrati pozicija Londona kao ključnog globalnog igrača".

Prema njegovim riječima, Rusija nema nikakav motiv za trovanje a Velika Britanija nije iznijela nijedan dokaz o ruskoj umiješanosti.

"Šerlok Holms se prevrće u grobu", dodao je Kosačev.

Ruski zvaničnik: Otrov "novičok" nije na listi zabranjenog oružja

Nervni agens "novičok", upotrijebljen u Velikoj Britaniji za trovanje nekadašnjeg špijuna, nije na spisku međunarodno zabranjenog hemijskog oružja, rekao je šef jedne ruske državne službe.

Načelnik Federalne agencije za medicinu i biologiju, Vladimir Ujba rekao je da "novičok" ne potpada pod Konvenciju o hemijskom oružju koja je na snazi od 1997. godine. On, po navodima agencije Interfaks, nije naveo da li je Rusija nasijledila zalihu tog otrova poslije raspada Sovjetskog Saveza i da li je ta zaliha uništena.

Ministar za industriju i trgovinu, Denis Manturov rekao je danas da je Rusija prošle godine završila uništavanje zaliha hemijskog oružja.

Britanija izdala upozorenje za građane koji putuju u Rusiju

Britanska vlada upozorila je svoje državljane koji planiraju da putuju u Rusiju ili se trenutno tamo nalaze da pripaze zbog antibritanske propagande i mogućeg uznemiravanja.

Britanci koji putuju u Rusiju savjetuju se "da dobro otvore oči, izbjegavaju proteste i ne komentarišu javno ono što se trenutno događa između dvije zemlje".

Galerija

Bonus video: