"SASTAJAĆE SE SVAKOG PONEDJELJKA"

Džonson formirao "ratni kabinet" da donosi odluke o Bregzitu?

1767 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2019. 12:54h

Novi britanski premijer Boris Džonson formirao je tokom vikenda "ratni kabinet" od šest ministara da donose odluke o Bregzitu, a i za pripremu vanrednog budžeta u slučaju razlaza bez dogovora sa EU, saznaje se od ministara - prenosi portal EU Obzerver.

Vlada u Londonu radi pod pretpostavkom da EU neće ponovo pregovarati o sporazum o Bregzitu i priprema se da napusti evropski blok bez sporazuma, prenosi EU Obzerver izvještaj Rojtersa.

Džonson je prošle nedjelje rekao da će Velika Britanija izaći iz Unije bez sporazuma ukoliko EU ne odustane od klauzule o takozvanom "bekstopu" za Irsku: sigurnosne mjere koju su dogovorili Velika Britanija i EU da spriječe nastajanje "tvrde granice" između Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske poslije Bregzita.

Majkl Gov, novi ministar zadužen za pripreme u slučaju da ne bude dogovora, napisao je da je moguće da se sporazum neće postići sa Briselom do oktobra, kada ističe novi rok da Velika Britanija izađe iz EU, i ponovio da je zadatak jasan: da se izađe iz EU 31. oktobra bez daljeg odlaganja.

Gov je rekao da će Džonsonova vlada uložiti velike napore da osigura bolji sporazum od Evropske unije.

"I dalje se nadamo da će promijeniti mišljenje, ali moramo da djelujemo pod pretpostavkom da neće. Izlazak bez sporazuma je vrlo realan i moramo osigurati da budemo spremni za to", rekao je Gov za Sandej tajms.

Sadžjid Džavid, novi ministar finansija, rekao je za jučerašnji Sandej telegraf da će ove nedjelje biti znatnog dodatnog finansiranja da bi Velika Britanija u potpunosti bila spremna da 31. oktobra napusti EU, sa sporazumom ili bez njega.

On je rekao da pripreme uključuju najveću kampanju javnog informisanja da bi se pripremile kompanije i građani.

Džonsonov takozvani "ratni kabinet" uključuje Gova, Džavida, ministra spoljnih poslova Dominika Raba, sekretara za Bregzit Stiva Barklija i državnog pravobranioca Džefrija Koksa, i sastajaće se svakog ponedjeljka.

Nova ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel koja nije u toj grupi, napisala je juče za list Mejl on Sandej da će zaustaviti automatsko pravo ulaska građana EU u Veliku Britaniju, bilo da imaju posao ili ne.

Sandej tajms je napisao juče da je kreator kampanje "Glasajte za izlazak" Dominik Kamings, sada viši Džonsonov savjetnik, rekao saradnicima premijera da moraju da upotrijebe sva potrebna sredstva da osiguraju Bregzit.

Medijska ofanziva ministara preko vikenda može se vidjeti i kao vršenje pritiska na EU čiji zvaničnici su rekli da neće biti ponovnih pregovora o sporazumu o razlazu, prenosi EU Obzerver.

Džonson danas ide u Škotsku, gdje su građani većinom glasali da ostanu u EU, i gdje je vođa konzervativne partije Rut Dejvidson čvrsto protiv Bregzita bez sporazuma.

Mediji takodje javljaju da je bivši ministar finansija Filip Hamond koji je dao ostavku prošle nedjelje da mu Boris Džonson ne bi bio šef, razgovarao sa opozicionom Laburističkom strankom o tome kako da spriječe Bregzit bez sporazma sa EU.

Tokom vikenda je najveća britanska poslovna grupacija, Savez britanske industrije (CBI) upozorio da ni Velika Britanija ni EU nisu spremne za Bregzit bez sporazuma 31. oktobra.

CBI je naveo da u slučaju da se izađe bez sporazuma, 24 od 27 sektora britanske privrede biti poremećeno, a posebno manje kompanije koje su slabije pripremljene.

Ta grupacija je dala 200 preporuka za obje strane da ubrzaju pripreme za Bregzit.

Šefica grupacije za pregovore sa EU Nikol Sajks rekla je da je "to kao da stavljate vreće s pijeskom za odbranu od poplave. Kuhinja će i dalje biti pod vodom, ali možda možemo da spasemo spavaću sobu na spratu", rekla je ona, prenosi AP.

CBI je danas naveo da britanska vlada treba da nastavi sastanke s poslovnim čelnicima o Bregzitu i izdvoji više vremena za donošenje zakona povezanih s izlaskom iz EU bez dogovora.

Preporučujemo za Vas