NARUŠAVANJE LJUDSKIH PRAVA?

Britanija: Roditelji ateisti tuže osnovnu školu zbog predstave o Bibliji

Roditelji tvrde da ovo narušava prava njihove djece da dobiju obrazovanje "oslobođeno od vjerskih uticaja"
698 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Roditelji ateisti žele da tuže osnovnu školu koju pohađaju njihova djeca, tvrdeći da pozorišne predstave inspirisane pričama iz Biblije i kolektivne molitve krše njihova ljudska prava.

Li Heris i njegova supruga Lizen dobili su odobrenje da se provede sudski nadzor nad osnovnom školom u Burfordu za koju tvrde da ne poštuje zakon.

Nakon što je organizacija Oxford Diocesan Schools Trust (ODST) preuzela vodstvo nad školom 2015. oni su primjetili da su prisutniji "štetni aspekti evangelizma" u obrazovanje djece.

Ovo je prvi slučaj ovakve vrste u Velikoj Britaniji, piše britanski The Telegraph.

Roditelji tvrde da ovo narušava prava njihove djece da dobiju obrazovanje "oslobođeno od vjerskih uticaja."

ODST je organizacija koja je preuzela vođstvo nad 33 škole u Britaniji. Na stranici organizacije se navodi da su "motivisani hršćanskim vrijednostima i želimo služiti lokalnim zajednicama, ali ne želimo nametati te vrijednosti."

Humanisti Velike Britanije je organizacija koja podržava roditelje u njhovim nastojanjim da tuže školu, navodeći da će rješenje ovog slučaja uspostaviti odskočnu dasku za sve buduće slične slučajeve.

Oni tvrde da neke škole drže svakodnevne zajedničke moltive za hršćanske vjernike, ali ne pružaju sličnu alternativu onima koji nisu hršćani.