Od "stana na dan" u Atini i 1.500 eura mjesečno, Vlada sprema mjere

U djelovima centra Atine gdje je velika potražnja i gdje se nudi skoro 2.000 stanova "na dan", prihod po stanu je prosječno 1.533 eura mjesečno, sa popunjenošću većom od 80 odsto, a prosječni dnevni prihod je oko 80 eura
3659 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istorijski centar Atine središte je kratkoročnog izdavanja stanova, čak i na zapuštenim, neprivlačnim lokacijama.

Jer, blizina gradskih turističkih znamenitosti i lagan pristup najvažniji su faktori za posjetioce glavnog grada Grčke, tako da uprkos obilju ponude smještaja, te i hotela, prosječan mjesečni prihod od izdavanja "stana na dan" prelazi i 1.500 eura, piše atinski list "Katimerini".

Oglas za jednu kuću za izdavanje u turističkoj ulici Hadrianu, u Monastirakiju, pokazuje dnevnu cijenu od 770 eura, ali druga kuća, obližnja, dnevno se izdaje za svega 80 eura, što je gotovo 10 puta niže.

Po firmi za analizu kratkoročnog zakupa, "AirDNA", na širem području grada Atine aktivnih oglasa putem digitalnih platformi za kratkoročni zakup ima 11.355.

Tokom ljetnje turističke sezone prosječni dnevni prihod po stanu iznosi 57 eura, što mjesečno znači u prosjjeku 982 eura, uz zabilježenu prosječnu popunjenost od 77 odsto. Ali, u januaru prihod je mjesečno upola niži, odnosno 517 eura mjesečno, jer su i cijene i popunjenost manji.

U djelovima centra Atine gdje je velika potražnja i gdje se nudi skoro 2.000 stanova "na dan", prihod po stanu je prosječno 1.533 eura mjesečno, sa popunjenošću većom od 80 odsto, a prosječni dnevni prihod je oko 80 eura.

Ti brojevi su indikativni, čak i konzervativni, piše list, jer će se pretragom oglasa, u starim, zapuštenim četvrtima u centru naći desetine luksuznih stanova ili potkrovlja s cijenom dnevnog najma od 150, 200, 300 ili čak 400 eura.

Po studiji Egejskog univerziteta, veliki rast ponude u centru Atine je u velikoj mjeri završen, ali u susjednim, jeftinijim četvrtima broj oglasa skočio je do čak 656 odsto i prosječni mjesečni prihod od kratkoročnog iznajmljivanja sada dostiže 845 eura, što je tamo do prije nekoliko godina bilo nezamislivo mnogo.

Ukupna veličina tržišta kratkoročnog boravka, prije svega turista u Atini, procjenjuje se na dvij milijarde eura godišnje što je skoro ravnomjerno podijeljeno na smještaj i na usluge: ugostiteljstvo, zabava, maloprodaja, spremanje i čišćenje. To tržište ima godišnju stopu rasta od 25 odsto, navedeno je u posljednjem izvještaju "Grant Torntona" o napretku i uticaju kratkoročnih Airbnb zakupa tokom 2018. godine.

U Atini se govori da je zbog širenja kratkoročnog zakupa poskupio dugoročni zakup stanova, odnosno trajnije iznajmljivanje, za stanovanje.

Iako takva povezanost nije čvrsto dokazana, u posljednjih 18 mjeseci manje su rasle cijene dugotrajnog zakupa stanova - "kirije" u sjevernom i u južnom predgrađu Atine, što nisu "žarišta" visoke koncentracije Airbnb stanova. Tako su u sjevernim predgrađima kao što su Marusi, Halandri i Filotei, stanarine porasle 15 odsto - po podacima agencija za promet nekretninama, dok je u Glifadi - južnom predgrađu, povećanje bilo 12 odsto.

U četvrtima s visokom koncentracijom nekretnina tipa Airbnb, cijena iznajmljivanja stanova i kuća na dugi rok, za stanovanje, porasla je u prosjeku za 30-40 odsto u poređenju sa stanjem prije dvije-tri godine.

Ta promjena se politički posmatra kao pouzdan znak oporavka Grčke od duboke desetogodišnje finansijske krize, tokom koje su "kirije" drastično opale, a tržište stanova bilo krcato ponudama za prodaju.

Stanovanje sada poskupljuje i jer je ponuda nedovoljna da zadvolji ponovo rastuću tražnju, ali i zbog toga što su od prije nekoliko godina nekretnine značajno unaprijeđene renoviranjem, i to upravo zbog Airbnb-a.

Međutim, sve je jasnije da će se veliki prihodi od zakupa "na dan" teško ponoviti: konkurencija je naglo porasla, i samo onaj ko spusti cijenu i konkretizuje ponudu, moćiće da obezbijedi zadovoljavajuću popunjenost što se već vidi i u brojkama.

Tako je 2018. godine stvarni dnevni prihod od nekretnina, računajući i popunjenost, opao za 28 odsto, na 58,2 eura, dok je 2017. godine bio 80,7 eura, navodi "Katimerini".

Debata koja je započela o namjeri nove vlade Grčke da uvede novi "regulatorni okvir" za sektor kratkoročnog iznajmljivanja, zabrinula je vlasnike i posredničke kompanijama za "stan na dan".

Vlada je najavila da neće podizati porez, a promjene će doći tek poslije završetka ljetnje turističke sezone.

Ministarstvo turizma razmatra ograničenje na dva stana za kratkoročno izdavanje po jednom poreskom obvezniku i da on ne može nekretninu izdavati duže od 90 dana godišnje, ako mu je godišnji prihod od toga veći od 12.000 eura.

Po postojećem zakonu, prihod od kratkoročnog zakupa se oporezuje po istoj stopi kao i konvencionalni, dugoročni zakup: 15 odsto. Međutim, nekretnine koje se daju u kratkoročni zakup oslobođene su PDV-a.

Cilj Vlade je prije svega da efikasno kontroliše utaju poreza da ne bi došlo do narušavanja konkurencije, jer je prestupništvo te vrste na prilično visokom nivou, posebno u turističkim oblastima Grčke.

U slučaju kratkoročnog zakupa, cilj je identifikovati i naplatiti novčane kazne vlasnicima više od 20.000 nekretnina za koje se ustanovilo da nisu prijavljene za izdavanje, te stoga vlasnici ne prijavljuju ni prihod od njih.

Na osnovu podataka iz aktivnih oglasa nekretnina registrovanih na Airbnb-u, njihov ukupan broj je procijenjen na oko 80.000. To znači da jedna četvrtina nekretnina nije prijavljena vlastima, što pokazuje širok opseg utaje poreza.

Minimalna kazna za to je sada za vlasnika nekretnine 5.000 eura, a ubuduće će biti 10.000 eura i zatim po 20.000 eura kazna za istog vlasnika pri svakom narednom ponavljanju tog prekršaja.

Prekršaji su i neregistrovanje nekretnina za kratkoročni najam i neprikazivanje registracijskog broja prilikom reklamiranja na interentu ili drugdje.

Uvodi se i evidencija plaćanja vlasniku putem deviznog prenosa, kartica i na druge načine, što će se unakrsno provjeravati poređenjem s prijavama poreza na prihod. Oni koji to budu skrivali, plaćaće visoke novčane kazne.

Računa se da većinu reklamiranih nekretnina za kratkoročno izdavanje (60 odsto) koje su opisane kao "sezonske", njihovi vlasnici ljeti koriste za povećanje svojih prihoda, a u drugo doba u njima stanuju.

Preostalih 40 odsto nekretnina je dostupno za kratkoročan zakup tokom cijele godine što znači da vlasnici u njima ne stanuju, već se smatra da su to investitori u taj specifičan tip nekretnina.

Od 11.355 aktivnih oglasa za kratkoročno iznajmljivanje nekretnina u centru Atine, 76 odsto je na platformi Airbnb, a 14 odsto koristi platformu HomeAway. Na obje najpopularnije istovremeno je samo 10 odsto takvih oglasa, zaključuje "Katimerini".

Bonus video: