RESTRIKCIJE U KONTAKTIMA S INOSTRANSTVOM

Kremlj: Ruski naučnici pod nadzorom stranih špijuna 24 sata dnevno

Rusko Ministarstvo obrazovanja i nauke preporučilo je jačanje kontrole sastanaka na kojima učestvuju stranci i ograničilo je njihovo prisustvo u naučnim institutima kao i njihovu upotrebu elektronskih uređaja
1337 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski naučnici su pod nadzorom stranih špijuna 24 sata dnevno, saopštio je danas Kremlj dok u naučnim krugovima vlada zabrinutost zbog novih restrikcija prema kontaktima sa inostranstvom.

Rusko Ministarstvo obrazovanja i nauke preporučilo je jačanje kontrole sastanaka na kojima učestvuju stranci i ograničilo je njihovo prisustvo u naučnim institutima kao i njihovu upotrebu elektronskih uređaja.

Takođe se zahtijeva posebna dozvola ako ruski naučnik ima sastanak van radnog vremena sa nekim stranim kolegom.

Naučnik je u obavezi da potom napiše izvještaj o sastanku.

Mnogi ruski istraživači su osudili te mjere koje smatraju "apsurdnim i nerealnim".

Oni su ocijenili da te mjere mogu samo da povećaju izolaciju Rusije i da im ugrožavaju rad.

Takođe strahuju od povratka sovjetske ere, kada su naučnici mogli na sastanke sa stranim kolegama jedino u pratnji treće osobe.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da treba biti oprezan jer su "strane obavještajne službe u pripravnosti".

"Postoji naučna i industrijska špijunaža, koja funkcioniše 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, a na meti su naši naučnici, posebno mladi", dodao je Peskov.

Preporučujemo za Vas