PLANIRAJU DA SAZOVU SAMIT KOMPANIJA DRUŠTVENIH MEDIJA

Velika Britanija u borbi protiv dezinformacija o vakcinama protiv malih boginja

Male boginje su zarazne, a zdravstveni zvaničnici kažu da se najmanje 95 posto populacije mora učiniti imunim da bi se spriječila epidemija
1497 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Velike Britanije planira da sazove samit kompanija društvenih medija kako bi razgovarala o tome šta mogu učiniti u borbi protiv dezinformacija o vakcinama protiv malih boginja.

Premijer Boris Džonson izrazio je zabrinutost zbog sve veće pojave malih boginja. 

On je rekao je da je Velika Britanija imala sjajne rezultate u borbi protiv bolesti, ali stvari su odjednom "krenule u pogrešnom smjeru", sa 230 novih slučajeva u prvih nekoliko mjeseci ove godine.

On je dodao da vlasti moraju da ukažu na dezinformacije koje se odnose na vakcinacije u medijima jer su zbog njih ljudi sve uzdržaniji od vakcinisanja.

Male boginje su zarazne, a zdravstveni zvaničnici kažu da se najmanje 95 posto populacije mora učiniti imunim da bi se spriječila epidemija.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u prvih šest mjeseci 2019. godine širom svijeta zabilježeno je najviše slučajeva malih boginja od 2006. godine. U SAD je u tom periodu zabilježen najveći broj slučajeva malih boginja u poslednjih 25 godina.

Džonson je iznio planove za poboljšanje stope vakcinacije u Velikoj Britaniji, pozivajući zdravstvo da osigura da 95 posto stanovništva primi obje doze vakcine. Ministarstvo zdravlja donijeće strategiju za rješavanje ovog problema ove jeseni i očekuje se da će razmotriti korišćenje tehnologije kako bi se identifikovalo ko je možda propustio vakcinaciju i da bi se olakšali termini rezervacije.