BERLIN POSVEĆEN PROŠIRENJU EU

Merkel: Istinski ujedinjena Evropa samo sa Zapadnim Balkanom

Šest zapadnobalkanskih država nisu članice EU - Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo
2756 pregleda 3 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters

Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Izjava njemačke kancelarke, kako prenosi evropsko izdanje američkog medija Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je poslnednjih godina naročito bio skeptičan u pogledu proširenja, podsjeća Politiko.

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obilježavanju 30 godišnjice takozvanog "Panevropskog piknika" - simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Njemačke na zapad, i konačno pada Gvozdene zavjese i približavanja zapadne i istočne Evrope, prenosi Glas Amerike.

Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se cijeli Zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.

"Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, vidjećete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama Zapadnog Balkana", rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, a prenosi Politiko, uz podsjećanje da šest zapadnobalkanskih država nisu članice EU - Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.