Makron: Vjerujem u Evropu od Lisabona do Vladivostoka

Putin je poručio je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da ne vidi alternativu pregovorima o krizi u Ukrajini u Normandijskom formatu
6529 pregleda 3 komentar(a)
Putin i Makron, Foto: Reuters
Putin i Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2019. 09:51h

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je, nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u tvrđavi Breganson, da je uvjeren da je budućnost Rusije vezana za Evropu.

"Uvjeren sam da je budućnost Rusije u potpunosti vezana za Evropu. Vjerujemo u Evropu koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka", naveo je Makron na Tviteru.

Dodao je da je sa Putinom razgovarao o šumskim požarima u Sibiru i topljenju permafrosta u toj oblasti.

"Rusija se suočava sa razarajućim posledicama klimatskih promjena. Drago mi je da je odlučila da počne ratifikaciju Pariskog klimatskog sporazuma, što je značajan simboličan potez i trebalo bi da pratimo taj put", poručio je Makron.

Tas dodaje da su lideri dvije zemlje izrazili posvećenost uspostavljanju dugoročne stabilnosti u Libiji i vraćanju reda u zemlji.

Što se tiče Sirije, Makron je ukazao na neophodnost hitnog prekida vatre u provinciji Idlib u skladu sa sporazumima postignutim na sastanku u Sočiju 17. septembra 2018.

Putin je juče poručio je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da ne vidi alternativu pregovorima o krizi u Ukrajini u Normandijskom formatu.

On je rekao da mu je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dao osnov za "oprezni optimizam", prenosi Rojters.

Istakao je da vjeruje da bilo koji sastanak koji je namijenjen rješavanju ukrajinske krize doprinijeti postizanju opipljivih rezultata.

Sukob u istočnoj Ukrajini od 2014. odnio je više od 13.000 života. Uprkos dogovoru o prekidu vatre, bilježe se sporadični sukobi.

Makron je pozvao Putina u posjetu samo nekoliko dana prije početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsednik Donald Tramp.

Ruski list Izvestija navodi da, kada je riječ o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primjenom sporazuma iz Minska.

Francuska predsjedava ove godine grupom sedam industrijalizovanih zemalja sveta, koju čine još Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Italija i Japan, dok je Rusija izbačena iz grupe zbog aneksije Krima 2014. godine, prenosi Tanjug.

Asošijeted pres navodi da Makron planira da ishode susreta sa Putinom podijeli sa drugim svjetskim liderima u Bijarcu, u periodu od 24. do 26. avgusta.

"Nema opasnosti od povećanog zračenja"

Vladimir Putin rekao je na sastanku sa Emanuleom Makronom da ne postoji opasnost od povećanog zračenja poslije eksplozije raketnog goriva na vojnom poligonu u ruskom gradu Severodvinsku.

Govoreći o nesreći u kojoj je poginulo pet, a ranjene tri osobe, Putin je naveo da su sve bezbjednosne mjere preduzete i da nema opasnosti od radijacije kao i da će svi ranjeni i poginuli biti odlikovani.

Galerija

Bonus video: