NAGOVJEŠTAJI U BERLINU

Merkel: Pitanje granice dvije Irske može da bude riješeno

Izjava kancelarke predstavlja otklon od pesimizma koji je prethodnih mjeseci prevlađivao kod obje strane
1420 pregleda 0 komentar(a)
Džonson i Merkel pred novinarima, Foto: Reuters
Džonson i Merkel pred novinarima, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel nagovijestila je danas u Berlinu da je i dalje moguć uređen izlazak Velike Britanije iz EU, ocijenivši da je moguće ukloniti glavnu prepreku na tom putu - pitanje granice između dvije Irske.

Uoči sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, Merkel je novinarima u njegovom prisustvu rekla da rješenje za pitanje granice između dvije Irske može da bude pronađeno prije 31. oktobra kada Velika Britanija treba da napusti EU.

"Možda ćemo moći da nađemo rješenje u narednih 30 dana, zašto da ne", kazala je Merkel.

Njena izjava predstavlja otklon od pesimizma koji je prethodnih mjeseci prevlađivao kod obje strane. EU je isključila mogućnost novih pregovora o sporazumu postignutom sa Londonom prethodne godine. Taj sporazum koji je s EU postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej britanski parlament je više puta odbacio.

Džonson, međutim, navodi da će bez dogovora izvesti Veliku Britaniju iz Unije na kraju oktobra, ako EU ne poništi odredbu sporazuma o zaštitnoj mjeri "bekstop" koja predviđa nepostojanje "tvrde" granice između Irske i Sjeverne Irske posle Bregzita. Vatrene pristalice Bregzita strahuju da bi mjera "bekstop" mogla da ostavi Veliku Britaniju trajno vezanu za trgovinska pravila EU.

U prisustvu Merkel, Džonson je večeras priznao da je odgovornost na Velikoj Britaniji da predloži rješenja za sporno pitanje i pozdravio rok od 30 dana koji je Merkel pomenula.

Poslije sastanka s Merkel, Džonson sjutra ide u Pariz na razgovor s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, a potom na trodnevni samit G7 u francuskom Bijaricu, gdje će biti i predsjednik SAD Donald Tramp.