Putin o ruskim državljanima koje su SAD optužile: Možda oni i nisu Rusi

Putin je kazao da Rusija nema ni sredstva ni volju da se miješa u izbore
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Megin Keli, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Megin Keli, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2018. 18:47h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ga uopšte ne zanima navodno rusko miješanje u predsjedničke izbore u SAD pošto ono nije bilo povezano s njegovom vladom.

U danas objavljenom intervjuu za američku televiziju En-Bi-Si (NBC) Putin je nagovijestio i da neki od 13 ruskih državljana koje su SAD optužile za umiješanost u izborni proces, možda nisu etnički Rusi.

"Možda oni i nisu Rusi, već Ukrajinci, Tatari ili Jevreji koji imaju rusko državljanstvo, što takođe treba provjeriti. Možda imaju dvojno državljanstvo ili (američku) zelenu kartu, možda su im SAD platile za to. Kako to možete znati? Ne znam ni ja", naveo je Putin.

Ruski predsjednik je oštro odgovorio kada ga je novinarka Megin Keli pitala da li je lično odobrio miješanje 13 ruskih državljana i tri ruske kompanije u izbore 2016. godine, kako se navodi u američkoj optužnici koju je prošlog mjeseca podigao specijalni savjetnik Robert Miler.

"Meni je svejedno. Za mene apsolutno nema razlike jer oni ne predstavljaju vladu", odgovorio je Putin, prema transkriptu intervjua koji je danas objavio Kremlj.

Putin je kazao da Rusija nema ni sredstva ni volju da se miješa u izbore.

On se tokom intervjua više puta žalio da je Vašington odbacio ruske inicijative za zajednički rad u oblasti sajber bezbjednosti.

On je naveo da se SAD "sve vrijeme" miješaju u ruske izbore, ali da je za Moskvu "bilo nemoguće" da učini isto.

"Kao prvo, mi imamo principe pomoću kojih ne dozvoljavamo drugima da se miješaju u naša unutrašnja pitanja, a mi ne ulazimo u pitanja drugih. Kao drugo, mi nemamo tu količinu sredstava", kazao je.

Intervju s Putinom sniman je 1. i 2. marta, a novinarka Keli je prokomentarisala da je Putin rekao da Moskva nema oruđa za uticanje na američke izbore nedugo pošto je objavio da je Rusija razvila novo nuklearno oružje.

"Ovo nisu rakete. Ovo je apsolutno drugačija oblast aktivnosti", odgovorio je Putin.

Bonus video: